Hopp til innhold

Kulda ødelegger jordbæra

Jordbærbonde frykter at hele avlinga er ødelagt på grunn av kuldeperioder og barfrost.

Frosset jordbæråker

Slik ser jordbæråkeren til Morten Gustad fra Sparbu ut nå i vinterkulda.

Foto: Julie Haugen Egge / NRK

Jordbærdyrker Morten Gustad

– Det er en liten katastrofe dersom det viser seg at avlinga er ødelagt, sier jordbærbonde Morten Gustad.

Foto: Håvard Zeiner / NRK
Alf Vikan, juletreprodusent

Alf Vikan har tro på at den lille snøen som har kommet i Nord-Trøndelag i år vil berge plantene og avlinga til sommeren.

Foto: Frank Almås / NRK

Både før og etter jul har det vært lange kuldeperioder i flere deler av landet. I Trøndelag har det i tillegg vært svært lite snø så langt i vinter. Nå frykter jordbærbøndene for avlingene sine på grunn av barfrosten.

Morten Gustad fra Sparbu i Nord-Trøndelag har tilsammen 200 mål med jordbærplanter. Nå tror han hele avlinga kan være ødelagt.

– Jeg er redd jeg ikke var raskt nok ute med å legge halm på plantene før jul. Det rakk å bli 18 minusgrader før jeg fikk dekket til alt, og det kan være nok, sier Gustad til NRK.no.

– Håper de har gardert seg

I tillegg til å dekke plantene med halm, har han også beskyttet dem med filtduk, men dette er ikke like effektivt når temperaturen på gradestokken kryper kraftig nedover.

Ved 8 minusgrader eller lavere, kan jordbærplantene få skader på røttene. Uten snødekke er det ingenting som isolerer og hindrer dette. Det eneste produsentene kan gjøre er å gardere seg med halm eller tepper.

– Med tanke på den vinteren vi har hatt fram til nå, så håper jeg for produsentenes skyld at de har tatt sine forholdsregler, sier fylkesagronom hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Gunhild Halvorsen.

Bekymra for hageprodusentene

Dersom rota på planten blir skadet på grunn av frosten klarer den ikke å ta opp næring og vann gjennom røttene. Noen av plantene kan bli hardt skadd, men likevel komme seg etter en periode, men vil uansett være mindre produktive.

Halvorsen regner med de fleste jordbærbøndene klarer seg fint, men hun er mer bekymret for de som dyrker hjemme i sin egen hage.

– Dette er folk som kanskje ikke har like mye rutine, og da er det ikke sikkert at de har dekket til plantene i det hele tatt, sier hun.

– Hva bør de gjøre?

– Med tanke på de kuldeperiodene vi allerede har hatt, så er jeg redd det er for sent allerede, sier Halvorsen.

– Kan bli katastrofalt

Sparbu-bonden må fint finne seg i å vente omtrent til 1. mai før han får svar på tilstanden til sine planter.

– Det er en liten katastrofe dersom det viser seg at avlinga er ødelagt. Det betyr store reduksjoner. Jeg har dessuten hyra mer enn 100 jordbærplukkere som allerede har skaffet seg visum, sier Gustad.

Like nord for Steinkjer holder jordbærbonden Alf Vikan til, omtrent ei mil nord for Sparbu og Morten Gustad. Her er snøforholdene litt bedre.

– Jeg har stort sett snø på alle plantene, det er bare toppen som vises noen steder.

Vikan frykter dermed ikke for sin avling.

– Det er jo alltid spennende etter en slik vinter, men den lille snøen som har kommet her hjelper veldig, sier han til NRK.no.

Frosset jordbærplante

Det er røttene på planten som blir ødelagt på grunn av frosten.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK