Hopp til innhold

Mange lever med hjerteflimmer

Mange i Norge lever med hjerterytmeforstyrrelser, men for toppidrettsutøvere kan dette bety slutten på karrieren.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen mister årets Tour de Ski på grunn av hjerteflimmer.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

hans petter stokke

Bjørgens private lege, Hans Petter Stokke, sier de ikke kunne ta noen sjansen med tanke på årets Tour.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
Egil Kristiansen

Landslagstrener, Egil Kristiansen, har uttalt at Bjørgens problemer ikke skal være veldig alvorlige.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Lørdag ble Marit Bjørgen innlagt på sykehus med hjerterytmeforstyrrelser, noe som betyr at årets Tour de Ski ryker for 32-åringen.

I dagens utgave av VG skriver de at 100.000 mennesker i Norge lever med hjerterytmeforstyrrelser uten at dette er et stort problem, men for toppidrettsutøvere kan det være verre.

Steinar Madsen, hjertespesialist og fagdirektør i Legemiddelverket, deler lidelsen inn i to hovedgrupper.

– Hjertet blir større

– Den ene typen utløses fra forkamrene, mens den andre typen utløses fra hjertekamrene. Den vanligste formen for hjerterytmeforstyrrelser utløses fra forkamrene, og de fleste som har dette er over 70 år, sier Madsen til avisa.

Ifølge professor og tidligere overlege ved hjerteavdelingen på Haukeland sykehus, Ole Jørgen Ohm, kan enkelte toppidrettsutøvere ha større sjanse for å utvikle denne typen lidelse enn andre personer.

– Når man driver med konkurranseidrett av denne typen, som for eksempel langrenn, så kan man få hjerteforstørrelse. Fysiologisk så blir hjertet større og det kan ha innvirkning på hjerterytmen, sier han til VG.

– Skuffet

Selv om Bjørgen raskt ble utskrevet fra St. Olavs hospital i Trondheim, tar ikke støtteapparatet rundt skidronninga noen sjanser med tanke på Tour de Ski.

– Hjerterytmeforstyrrelsene er relativt ufarlige, men man vet ikke helt omfanget av dette. Derfor tar vi ingen sjanser, sier landslagstrener Egil Kristiansen til NRK.

Det var under ei treningsøkt lørdag morgen at Bjørgen fikk unormalt høy puls, noe som i ettertid førte til innleggelse.

Hennes private lege, Hans Petter Stokke, sier det var en skuffet Bjørgen som mottok nyheten om at touren ryker.

– Hun synes det er veldig, veldig leit at hun ikke får deltatt i Tour de Ski. Hun føler hun har gjort alt riktig inn mot konkurransen, og hun var så på hugget som det er mulig å være, sier legen hennes Hans Petter Stokke til NRK.no.

– Karrieren kan være over

Ifølge Madsen er de fleste forstyrrelsene fra forkamrene ufarlig, men at det avhenger av hvilken tilstand det dreier seg om.

– Noen tilstander vil bli verre med tiden. Hvis det dreier seg om en tilstand som må behandles med innsetting av pacemaker eller hjertestarter, vil karrieren for en toppidrettsutøver være over, sier han til avisa.

Bjørgen

Bjørgens lagvenninner tror skidronninga kommer sterkere tilbake.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix