Hopp til innhold

De klarer seg ikke uten dette

Ikke mange kornprodusenter kverner havre på den gamle måten lenger. Men på Steinkjer kornsilo gjør de det.

De klarer seg ikke uten denne kverna

Denne kverna må til for å få riktig smak.

– Vi er stolt over at vi har et levende museum og at vi har en produksjon av dette, sier Sveinung Flægstad, bestyrer på Steinkjer kornsilo.

Denne kverna er hjertet av Steinkjer kornsilo. Den gamle havrekverna har slått taktfast i over 65 år. Og at de fortsatt bruker ei slik antikk kvern her har en helt spesiell grunn.

Her startet produksjonen av ristet havremel

Her startet produksjonen av ristet havremel.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Presisjon

Hemmeligheten er nede i kornsiloens kjeller. Her startet den, prosessen som går ut på at havren må brennes og ristes i flere timer før den havner i selve kverna. Og det blir gjort i ei gedigen stekepanne.

Her er det er det tålmodighet og presisjon som gjelder. Mens det i lokalene ved siden av masseproduseres om lag 30 000 tonn bygg og havre i året, lages det kun 7 tonn rista havremel. To ganger i året.

Dette er en møysommelig prosess

Dette er en møysommelig prosess.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Må ha det

Og årsaken til at de fortsatt produserer sekk på sekk av dette melet er et bakeri på Inderøy, som er den største kunden. Ristet havremel er en av de viktigste ingrediensene i Skjenning.

Skjenning er et tradisjonsrikt fest-flatbrød fra Inn-Trøndelag. Og det er kun to bakeri i landet som produserer dette flatbrødet som først og fremst er et viktig tilbehør til sodd. Og skjenning kan ikke bakes uten havremel fra Steinkjer.

– Her blir nemlig kornet svidd før det blir malt. Det gir melet en spesiell smak, sier Hallvard Neergård, daglig leder, Røra bakeri.

Disse blir ikke det samme uten brent havremel.

Disse blir ikke det samme uten svidd havremel.

Foto: Tariq Alisubh / NRK