Hopp til innhold

Møter overgripere i kommunen

Tidligere barnevernsbarn i Trondheim hevder overgripere fortsatt jobber i kommunen. Kommunaldirektøren skjønner at de reagerer.

Osloveien skole
Foto: NRK

Da Osloveien skole ble stengt i 1986 ble de ansatte omplassert. Politiet etterforsket beskyldningene om overgrep, men henla saken og ingen fikk sparken.

I løpet av erstatningsprosessen som nå nærmer seg en avklaring i Trondheim har det dukket opp sterke historier fra barnevernsbarn som har null tillit til kommunen.

Kommunaldirektør for helse og omsorg, Jorid Midtlyng, avviser ikke at denne gruppen kan møte ansatte de har opplevd som overgripere.

- Vi har ikke full oversikt over hvem som da jobbet i barnevernet og som nå kan jobbe i Trondheim kommune, sier Midtlyng.

Føler seg stigmatisert

På torsdag tar bystyret endelig stilling til oppreisningsordningen for tidligere barnevernsbarn. Prosessen så langt har vært tung for mange som har fortalt om overgrep, men også for ansatte i kommunen, som føler seg stigmatisert, sier Midtlyng.

- Det er viktig for oss å si at ikke alle som jobbet i barnevernsinstitusjoner og skolehjem på den tida var krenkere. Men vi fortstår at det kan være ubehagelig hvis man møter på personer man har har hatt vanskelige opplevelser med i en myndighetssituasjon, sier Midtlyng.

- Må si ifra

Prosessen så langt har vært en kamp for å oppnå tillit hos de tidligere barnevernsbarna, sier kommunaldirektøren. Hun ber folk si fra hvis de møter folk de ikke tåler.

- Dersom man har en vanskelig relasjon som går på tilliten og verdigheten løs, så må det taes opp slik at man får den servicen man trenger i kommunen, sier Midtlyng.

Midtlyng vil forøvrig ikke si om granskningsutvalgets rapport kan få konsekvenser for nåværende ansatte når den er klar rundt nyttår.