skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

20 år siden Vassdalulykka

Foto: Erik Thorberg NTB / Scanpix
Foto: Erik Thorberg NTB / Scanpix
Søndag er det 20 år siden 16 soldater mistet livet under vinterøvelse ved Bjerkvik. Ulykka er den verste som Forsvaret har vært utsatt for i fredstid.

Publisert 01.03.2006 19:19. Oppdatert 04.03.2006 07:48.
SE OGSÅ:
Av Rune Nordgård Andreassen

Mars 1986. Rundt 20.000 norske og allierte soldater deltar i vinterøvelsen Anchor Express i Troms og Nordland. Som en del av øvelsen skal en av bataljonene gjennomføre en flankeoperasjon gjennom Vassdalen, Bukkedalen og Rauddalen. Målet er å komme bak motstanderne og avskjære europavei seks i Salangsdalen. For å få dette til, må det legges en beltevogntrasé gjennom dalførene.

Dette oppdraget får Ingeniørkompaniet fra Holmen leir i indre Troms.

Tidlig om morgenen 5. mars starter mannskaper fra 2. tropp i Ingeniørkompaniet fremrykkingen innover Vassdalen. Fremrykkingen går tregt. Snøen er dyp og løs, og soldatene må delvis spa seg fram. Det er snøfokk og rundt 10 minusgrader.

Like over klokka 13 løsner et flakskred på omtrent 100 meters bredde fra fjellet Storeballak. Skredet tar med seg beltevogner og 31 soldater. Noen klarer å komme seg løs ved egen hjelp, mens andre blir gravd fram av sine kamerater.

For 16 soldater kommer hjelpen for sent.

Foto: Henrik Laurvik NTB / Scanpix


Dagen etter - den 6. mars - ble resten av NATO-øvelsen avlyst. Samtidig kom den massive kritikken mot Forsvaret og øvelsesledelsen for beslutningen om å sende kompaniet inn i det svært skredfarlige området.

To dager før ulykka gikk det nemlig et stort snøskred et annet sted i Vassdalen. Bare timer før ulykka gikk det to mindre skred i det samme området.

En av soldatene som overlevde, fortalte at de flere ganger ba om å få snu. Også lokalbefolkningen advarte Forsvaret mot å gå inn i området på grunn av skredfaren. Men, etter kontakt mellom troppsbefalet og overordnede fikk soldatene beskjed om å fortsette.

Ingen av de ansvarlige offiserene ble tiltalt etter skredulykka i Vassdalen. Likevel; Forsvaret måtte tåle beinhard kritikk av den offisielle granskingskommisjonen. Ifølge kommisjonen tok ikke de ansvarlige hensyn til de mange og alvorlige advarslene som forelå om snøskredfaren i området.

Sommeren 1986 ble det i Holmen leir i Målselv reist en minnebauta over de 16 soldatene som mistet livet i Vassdalen.

Kong Olav ankommer minnehøytideligheten på Bardufoss. Foto: Henrik Laurvik NTB / Scanpix


Kilder: NRK, NTB, Aftenposten, Nordlys og Fremover.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no