skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

- Brudd på barnas rettigheter

Barn og unge ved flere barnehjemsinstitusjoner i Troms, nektes lov til fritt å besøke hverandre på rommene. Det er avdekket etter flere tilsyn som Fylkesmannen har gjort i høst.

Publisert 06.01.2006 06:30. Oppdatert 07.01.2006 22:22.
Av Charlotte Haarvik Sanden

Fagsjef hos Fylkesmannen i Troms, Eivind Pedersen, mener dette er et brudd på barnas rettigheter.

- Vi betrakter det som en rettighet enhver har, at man skal kunne ha besøk på rommet sitt. Har man en venninne eller en venn på en institusjon så skal man kunne sitte to og to på rommet og diskutere, høre musikk og slike ting, mener Pedersen.

Ti tilfeller avdekket

Ti tifeller ble avdekket i 2005, der reglene på barnehjemsinstitusjonene var ulovlig eller i gråsonen. Institusjonene har hatt det som en husregel at beboerne må spørre om lov til å ha en annen beboer på rommet, og i et tilfelle var regelen at beboerne bare kunne være med hverandre i fellesrommene. Barneombud Reidar Hjermann reagerer på disse generelle reglene.

- Ungdom og barn har rett på et privatliv, og de har rett på å føle at det stedet de bor er et hjem som er mest mulig normalt. Å ha en slik regel om at ungdommer som bor under samme tak ikke skal kunne få besøke hverandre, kan være problematisk, mener Hjermann.

Problematisk

Lammokollektivet har hatt en regel om at sosialt samvær bare skal foregå i fellesrom, men har nå endret dette. Leder Kjell Ivar Martinussen mener det er problematisk å la beboerne bevege seg fritt inn på hverandres rom.

- Det vi la til grunn, og som vi også legger til grunn nå som vi gir individuelle vurderinger for om beboerne ikke får besøke hverandre, er om beboerne kan sette grenser for seg selv. Erfaringen viser at det sklir ut. Alle klarer ikke å sette de grensene. Men jeg ser at det bør ligge en individuell vurdering til grunn, sier Martinussen.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no