skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Samer utstilt i dyrehager

Samer fra Norge, Finland og Sverige ble stilt ut i dyrehager på slutten av 1800-tallet. Dette kan ha forsterket forestillingen om at samer var et laverestående folkeslag tror forsker.

Publisert 20.12.2005 12:00. Oppdatert 20.12.2005 16:28.
Av Kristine Østvold og Siv Helberg

Mer enn 300 samer ble stilt ut enten i dyrehager eller på utstillinger rundt om i verden.

Stor suksess

Carl Hagenbeck var dyrehandler i Hamburg i Tyskland. Han fikk for seg at han skulle importere reinsdyr som han kunne selge til andre dyrehager i landet. En dyreillustratør og venn foreslo at han burde få med seg samer som kunne passe på reinsflokken og så stille de ut sammen.

Samisk mor med unge i komse på utstilling i utlandet.
Utstillingene av samene ble en suksess. Mange kommer for å se på samene og ved en anledning blir det kaos. Hagenbeck må tilkalle politiet for å få orden i rekkene blant publikum.

Også ved Verdensutstillingen i Chicago i USA stilles samer ut. Dette er noen eksempler på det som skjedde mellom 1870 og 1934.

Levde godt i dyrehagen

Det var dårlige tider på Nordkalotten for samene. For mange ble det en nedverdigende opplevelse å bli stilt ut blant dyr i zoologisk hage eller på verdensutstillinger.

Trygve Danielsen fra Røros var en av de som ble utstilt. Han er død nå, men bygningsingeniøren har fortalt sin historie til kona.

Han skal ha fortalt at det faktisk var det en fordel å være stilt ut i dyrehager. Dette fordi der var det veterinærer som kunne ta seg av reinsdyra. Danielsen lærte seg flere språk og opplevde mye spennende som barn fortalte han, men han sier også at foreldrene hadde det vanskelig.

Noen ganger kunne det bli litt for spennende, forteller Trygve til kona. Som da de var i Paris og en løve gravde seg inn til naboburet der reinsdyra var. Løva klarte nesten å ta livet av en rein.



På bildet ser dere Peder Danielsen, bror til Trygve, ved reinsdyret som ble skadet. I dag er han 79 år gammel.

Laverestående folkeslag

Forsker Cathrine Baglo.
Arkeolog Cathrine Baglo ved Universitetet i Tromsø forsker på hvilke innvirkninger utstillingene hadde på folks oppfatning av samene.

Hun vil ikke trekke noen bastante konklusjoner så tidlig i forskningsfasen, men er ikke i tvil om at utstillingene forsterket oppfatningen av at urfolk var laverestående, mindreverdige og uten livets rett.

- Bare det å stille ut samer blant dyr sier sitt om hvilken oppfatning de hadde av samene, sier Baglo.

Slutt på utstillingen

Dyrehandler Hagenbeck holder sin siste utstilling av samer i 1931, to år før nazistene overtar makten i Tyskland. Men selv etter den tid reiser det samer rundt på utstiling.

Etter det Cathrine Baglo vet var brødrene Petrus og Elias Danielsen fra Røros de siste. Som barn hadde Petrus vært med på Verdensutstillinga i Chicago i 1893. Han var et eksempel på at flere generasjoner lot seg stille ut.
Trygve og Peder Danielsen var hans sønner.





Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no