skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Historien endres ikke

Smykkefunnene i Tromsø endrer ikke historien - samer og nordmenn levde sammen også for 1.000 år siden

Publisert 01.09.2005 06:29. Oppdatert 02.09.2005 08:12.
SE OGSÅ:
Av Morten Ruud

Det er 1. amanuensis Inger Storli ved Tromsø Museum, som hevder dette overfor NRK Troms og Finnmark. Hun får støtte fra flere arkeologer.

- Skattefunnene som nylig ble gjort i boligfeltet i Tromsø bekrefter at samer og nordmenn langs kysten av Nord-Norge blandet seg allerede i vikingetiden, sier pensjonert konservator Gerd Stamsø Munch.



Hvem var de?

Det oppsiktsvekkende skattefunnet, som tre fem å gamle guttunger gjorde, reiser igjen spørsmålet om hvem de var de som grov dette ned. Var de samer eller nordmenn?

Førsteamanuensis Inger Storli ved Tromsø Museum sier gravfunn fra det første årtusenet etter kristus, viser at det var både en norrøn og en samisk kultur i nord - og at den var sammenblandet.

- Dette smykkefunnet stammer trolig fra Finland, Baltikum eller Russland, noe som tyder på at samer kan ha eid smykkene, sier hun.



Rolig professor

Også arkeologiprofessor Reidar Bertelsen ved Universitetet i Tromsø, bekrefter at både samisk og norrøn bosetting hadde smykker som kommer fra andre steder.

Som medforfatter til det første bindet av Tromsøs historie, tar han det helt med ro etter skattefunnet. Fordi det ikke endrer noe på vår tidlige historie, men snarere bekrefter at de to folkegruppene levde sammen også da.

Det er Inger Storli ved Tromsø Museum enig i.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no