skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Penger til fraflytting

Senterpartiets forslag om 5,4 miliarder mer til kommunene vil føre til fraflytting fra Nord-Norge.

Publisert 17.10.2005 09:41.
Av Jon Are Nilsen

Det mener Venstre-politiker Børre Steinar Børresen. Børresen mener at overføringene kommer store kommuner til gode, og at småkommunene i Nord-Norge blir taperne.

Gir flyttestrøm sørover

- Hvis man følger samme prosedyre som tidligere og gir et likt tilskudd per innygger, sier det seg selv at det er de folkerike omådene som vil tjene på det. Nord-Norge - med 11-12 prosent av innbyggerne - vil få 11-12 prosent av pengene. Omsatt i stillinger blir det få i Nord-Norge, men ni ganger så mange i det øvrige Norge. Da sier det seg selv hvor arbeidskraften vil flytte, mener Børresen.

– Vi så det samme etter statsbudsjettet i 1996 da sentrum presset Arbeiderpartiet til en kraftig økning av de kommunale rammer. I årene etterpå fikk vi økt fraflytting fra Nord-Norge og Finnmark til ledige stillinger sørpå, sier Børresen.

– Drøy påstand

Børresen mener Senterpartiets forslag om å øke tilskuddene til kommunesektorene med 5,4 milliarder kroner vil føre til en ytterligere sentralisering. Fylkesleder for Finnmark Senterparti Jan Ole Buljo er uenig:

- Den påstanden synes jeg er litt drøy. Nå er det viktig at kommunene får resurser til å gi de tilbudene de er lovpålagt, sier Buljo.

Må fordele

Børresen mener at den nye regjeringen må innføre et fordelingssystem som tar hensyn til kommuner med få innbyggere, dersom den skal skal oppfylle sine løfter om å styrke småkommunene. Buljo er enig at den rød-grønne regjeringen må se på muligheten til å forbedre dette systemet.

- Man bør se på om det er en rettferdig fordeling. Men per i dag er det viktigste at kommunene får mer å rutte med, mener Buljo.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no