skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Rike eiere må betale selv

Nikkelverkene på russisk side av norskegrensa tjener store penger. Derfor bør de sjøl betale for rensetiltakene.

Publisert 16.06.2005 07:58. Oppdatert 16.06.2005 14:13.
Nikkelverkene i Nordvest-Russland spyr fortsatt ut røyk – men de slipper ut langt mindre svovel og andre gifter enn før. (Foto: Arne Store)



Av Arne Store

Det sier den tidligere lederen for miljøaksjonen Stopp Dødsskyene fra Sovjet, Kåre Tannvik. Det var denne aksjonen som førte til at Norge bevilget 300 millioner kroner til rensetiltak. Men pengene må brukes til noe annet, mener Tannvik.

- Situasjonen er fullstendig forandret på de 14 årene siden vi i Stopp dødsskyene krevde at man skulle bevilge disse pengene, sier han.

Milliardoverskudd

Det gigantiske industrikonsernet Norilsk Nikel, som eier nikkelverkene i Nikel og Zapolyarni, går med milliardoverskudd. Nå moderniseres verkene i Zapolyarni og Montsjegorsk, noe som vil øke inntjeninga ytterligere. Derfor hever det seg røster i Norge mot at landet skal bidra med de bevilgede 300 millioner kroner til modernisering av det gamle nikkelverket øst for Pasvikelva.

Da Sovjetunionen brakk ryggen på slutten av 80-tallet, var situasjonen en annen. 250.000 tonn svovel veltet årlig ut av fabrikkpipene, og laga en svart ørken av naturen omkring. Også deler av Norge var truet, og miljøaksjonen mot dødsskyene fra Sovjet fikk stor nasjonal oppslutning.

Norsk forpliktelse

I dag er nikkelproduksjonen mer enn halvert, og dermed også svovelutslippene. Dessuten brukes bare lokal, svovelfattig malm, og det bygges nye og moderne anlegg i nabobyen Zapolyarny. Summen av dette er langt mindre utslipp, og stans i ørkenspredninga.

En ny smelteovn for nikkelverket prøves nå ut i Montsjegorsk, og meninga er at den skal bygges ut i full skala i Nikel, og dermed vil svovelutslippene på det nærmeste være en saga blott. Når det skjer, har Norge forpliktet seg til å bidra med 300 millioner kroner i direkte pengestøtte.

Vil ha omkamp

Når nå rike private eiere har overtatt verkene, mener blant andre nestlederen i Stortingets energi- og miljøkomite, Hallgeir Langeland, at tida er moden for å se på den norske pengegaven på nytt.

- Regjering og Storting har vært relativt handlingslammet i denne saklen lenge. Man har følt seg presset til å være med på den rensingen som har vært nødvendig i Nikel. Nå er det grunnlag for å ta en ny debatt om dette. Jeg tror Stortinget vil ta dette opp under budsjettdebatten i høst, og det vil i alle fall jeg bidra til i en eventuell rød-grønn regjering, sier Langeland.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no