·
Hellebrotet på prestegarden
·
Meieri og smørlag i Leikanger
· Verft, fabrikkar, bakeri, trykkeri, oppdrett og gartneri.
· Hanehaug, Henjasanden og Njøsasanden.
Omtalar ordna etter oppstartsår:
vart skipa i 1864.
Henjum med slakteri
Jens N. Henjum starta i 1900 slakteri og kjøtforretning på Hermansverk. I 1943 overtok sonen Sigurd J. Henjum. Han bygde ny forretning i slakteriet i 1952, og hadde fire personar i arbeid. Verksemda vart lagt ned på 1960-talet.
Fruktgrossist Grinde
Olav H. Grinde frå Grinde starta i 1920 som fruktgrossist i Bergen og Oslo, der han hadde lager.
Kaféen til Kikka
Kristi Lundegaard - på folkemunne berre kalla "Kikka" - starta kafé på Hermansverk i 1939. Ho dreiv kaféen i 60 år. Fram til 1949 heldt ho til i Endregården, og deretter på "Strandbu" og "Elvegard". Den siste bygde ho og ektemannen sjølve midt på 1960-talet. Kikka var ei særs avhalden kafévertinne som vart heidra med Kongens fortenestemedalje for god omsorg kring gjestane.
Papirhandel og sportsutstyr
Jon Svedal starta i 1941 papirhandel på Leikanger. I 1945 starta han eiga avdeling for sportsutstyr. Butikken var i drift til kring 1970.
Leikanger Bokhandel
vart starta i 1946 av Olav Hunshammer. Butikken dreiv han i eit lokale på toppen av Tinghus I, og var i tillegg tilsett i administrasjonen ved Sognekraft.
vart starta på Leikanger i 1946.
Erling Røysum
starta i 1951 radio-, elektrisk- og sportsforretning på Hermansverk. Firmaet hadde eigen reparasjonsavdeling, og er seinare overteke av sonen Lars Jonny Røysum.
oppretta i 1960.
vart starta i 1972 på Hermansverk.
Bokføringssentralen for Sogn
- sjå:
Gunnar Olsmo AS.
Fjordkroa AS
på Hermansverk frå 1979 - sjå:
Kjøpmanns-greina i familien Knutsen.
Setjefiskanlegg skipa ved Hermansverk i 1984 med lokale aksjonærar. Konkurs i 1990. Nytt selskap vart Edelsmolt AS.
Edelsmolt AS
- sjå:
Sygna Aquakultur AS.
frå 1988 - sjå
Leikanger Sparebank.
Økonomipartner Sogn AS
- sjå
Gunnar Olsmo AS.
på Hermansverk, skipa i 1991.
Skald Eigedom
- sjå
Skald Forlag.
Henjatunet Eggjagarden AS
- restaurant og selskapslokale, vart skipa i 1996 av Marit Henjum Halsnes og Ingvar Halsnes. Verksemda nyttar ei sperrestove frå 1765 og eit eldhus i Henjatunet, og menyen baserer seg på tradisjonsmat og lokale råstoff. Lokala har plass til 48 gjestar.
Henjatunet Gardskjøken
vart starta i 1996 av
Åse Kongsvik.
vart opna i juni 2002 på Hermansverk.