24.04.2014

Martin Schøyen – 20. november

Martin Schøyen eier verdens største private samling av håndskrifter. Geografisk spenner samlingen over hele verden, og historisk over flere tusen år.

Fakta

LYD OG VIDEO  Lyd Video

Hjelp | Mer lyd og video

ALT OM:

  •  Hør Lang lunsj med Martin Schøyen  
  • Alle lunsjgjestene
  • Lunsjgjester S
En side av en koptisk bibeloversettelse fra det 3.århundre, verdens eldste bok i privat eie, fra samlingen til Martin Schøyen     
En side av en koptisk bibeloversettelse fra det 3.århundre, verdens eldste bok i privat eie, fra samlingen til Martin Schøyen

Dette er verdens eneste samling som fokuserer på alle slags skriftmedier, det vil si ikke bare papir, papyrus, pergament og så videre, men også for eksempel leire og stein. Martin Schøyen er en av eierne bak Schøyen gruppen A/S, men det er ikke bussdrift som opptar ham til daglig.

Han driver på heltid og vel så det med samlingen sin. I det siste har samlingen fått oppmerksomhet fordi den inneholder Buddha-skrifter som ble smuglet ut fra Afghanistan for fire år siden, fra stedet der de store Buddha-statuene ble sprengt av Taliban tidligere i år.

Men Schøyen-samlingen omfatter mengder av andre unike eksempler på historiske håndskrifter. Her er for eksempel biter av Dødehavsrullene, som ble funnet av en gjetergutt vest for Dødehavet i 1947. Samlingen har til enhver tid besøk av forskere fra hele verden, og en dag håper Martin Schøyen at den skal bli overtatt av den norske stat.

Møt Martin Schøyen igjen, i samtale med Marianne Siebke i Lang Lunsj.

Lenker

Siste fra Østlandssendingen

Siste nytt Oslo/Akershus

Drap på Lørenskog (Foto: Berg-Rusten, Ole/NTB scanpix)

I en av leilighetene her på Skårer i Lørenskog, fant politiet en drept kvinne tidlig på morgenen 17. juni i fjor.

Foto: Berg-Rusten, Ole/NTB scanpix

Skal ha drept kona med balltre

En 48 år gammel mann er tiltalt for å ha drept kona si i Lørenskog i fjor sommer.