21.12.2014

Dragestil på St. Hanshaugen

En svært spesiell restaurant planlegges midt i parken på St.Hanshaugen i Oslo.

Fakta

LYD OG VIDEO  Lyd Video

Hjelp | Mer lyd og video

ALT OM:

  • Hør reportasje om ny restaurant på St. Hanshaugen her.  
  • Blanda drops fra Østlandssendingen:

Eirik Flugstad

/Ruth Lothe

En stor tømmerbygning i dragestil, inspirert av vikingtiden og stavkirkene, ikke ulik den som ligger på Frognerseteren i dag, er det Stiftelsen Byens Fornyelse vil bygge.

Hasselbakken restaurantanlegg

Det lå nemlig en slik restaurant på St. Hanshaugen fram til den brant i 1936. Nå vil stiftelsen bygge den opp igjen og prosjektet skal presenteres i april.

Slik så det ut på St. Hanshaugen en gang. Og slik kan det bli igjen, hvis Byens Fornyelse får gjennomført sin plan. Fotomontasje: Stiftelsen Byens Fornyelse.Slik så det ut på St. Hanshaugen en gang. Og slik kan det bli igjen, hvis Byens Fornyelse får gjennomført sin plan. Fotomontasje: Stiftelsen Byens Fornyelse.

Hasselbakken restaurantanlegg ble bygget i 1890-årene. Anlegget bestod av to store trebygninger i dragestil, tegnet av arkitekt Holm Hansen Munthe. De lå på området hvor det i dag er lekeplass for barna, på nedsiden av dagens uteservering.

Restauranten hadde plass til flere hundre gjester og var svært populær.

– St. Hanshaugen var en av de første byparkene som ble anlagt i Oslo. Den hadde mange attraksjoner; her kunne man til og med se bjørner i bur!, sier Audun Engh i Stiftelsen Byens Fornyelse.

Nasjonalromantisk

Bilder fra før brannen i 1936, viser en restaurant i mørkt tre, med spisse tak fulle av utskjæringer og fabeldyr som skriker mot himmelen. Det er dette som er dragestil, forteller Engh :

– De er inspirert av det man har på en del stavkirker fra Middelalderen. Dette var jo en del av den norske nasjonsbyggingen i tiden før 1905. Vi hadde den nasjonalromantiske malerkunsten med Brudeferden i Hardanger, vi hadde gjenoppdagelsen av folkemusikken, og også arkitektene ville bidra til dette med å ta opp igjen norske byggeskikker fra Middelalderen, forteller Engh.

Brant ned

Da den ene bygningen brant ned i 1936, besluttet man å rive den andre også. Trist, mener Byens Fornyelse, som er et nettverk av arkitekter, kunsthistorikere og skribenter som er opptatt av tradisjonell arkitektur.

Prosjektleder Audun Engh er jurist. Han mener det er tull å snakke om at de tenker gammeldags, når de vil gjenreise restauranten i mørkt tre og dragestil :

- Parkanlegget ble planlagt som en helhet i en epoke og vi syns det er riktig å gjenskape et element som er tapt. Vi mener det er en mye bedre idé enn at en også her skulle få eksperimentell arkitektur som vi jo har veldig mange andre steder i byen.

Tysk hjelp

Tyske Keiser Wilhelm, var en Norgesvenn og besøkte landet en rekke ganger. Han ble så begeistret for restauranten på St. Hanshaugen at han straks ba den norske arkitekten om å bygge en lik i byen Potsdam.

Dessverre er også den tyske bygningen er ødelagt, men tyskerne vil nå bygge den opp igjen.

Med tysk finansiering av prosjekteringen har Byens fornyelses arkitekter kunnet utforme planene for St. Hanshaugen. Nå er de nesten helt ferdige.

Søker investor

Det endelige prosjektet skal presenteres i Berlin i april. Håper er å gjenreise tvillingbyggene i Norge og Tyskland samtidig.

Nå gjenstår det bare å finne en investor som er villig til å bla opp 15 millioner kroner for å få et snev av Frognerseteren på St. Hanshaugen.

Siste fra Østlandssendingen

Siste nytt Oslo/Akershus

Veibom (Foto: Andreas Sundby/NRK)

Den handikapede mannen fikk ikke lov til å kjøre bil inn i Vestmarka til Sandungen. Grunneier Løvenskiold-Vækerød fikk medhold i sin strenge praksis med hvem som får lov til å kjøre bil i marka.

Foto: Andreas Sundby/NRK

Handikappet mann får ikke krepsefiske

Krepsefiske med venner er ikke god nok grunn til å la uføre kjøre bil i marka. Det slår Likestillings- og diskrimineringsnemnda fast.


Mulig voldtekt på Ekeberg (Foto: Hovemedia)

Etter å ha forsøkt å kontakte jenta, kom politiet i kontakt med to vitner som beskrev et hendelsesforløp som gjør at politiet mistenker en voldtekt.

Foto: Hovemedia

Politiet leter etter både offer og gjerningsmann

Politiet etterforsker en mulig voldtekt etter tips fra vitner ved en videregående skole på Ekeberg i Oslo.


Bjørvika kø torsdag morgen (Foto: Magnus Bernhardsen/tipser)

Køer som dette har blitt et vanlig syn på hovedferdselsårene inn mot Bjørvika. Det har ikke bare skapt problemer for bilister, men også for kollektivtrafikken.

Foto: Magnus Bernhardsen/tipser

Får millioner for Bjørvika-kø

Unibuss får millionerstatning for køståing i Bjørvika de siste årene.