20.12.2014

Microsoft ut - Linux inn

Oslo kommune vurderer å droppe datasystemet Windows og innføre gratissystemet Linux på datamaskinene sine i stedet.

Fakta

LYD OG VIDEO  Lyd Video

Hjelp | Mer lyd og video

  • Oslo vurderer å droppe Microsoft  – Du kan laste Linux gratis ned fra nettet og forlange Windows-lisensen refundert i databutikken, sier Marcus Hareide Gabenius.

En prosjektgruppe skal teste ut Linux med hjelp fra Ulsrud videregående skole som har brukt systemet siden i sommer.

Lønnsomt og smart

Lærer og leder av SkoleLinux, Marcus Hareide Gamenius er ikke i tvil om at en overgang til Linux vil lønne seg.

Marcus Hareide Gabenius, leder SkoleLinux (foto: NRK)Marcus Hareide Gabenius, leder SkoleLinux (foto: NRK)

– Windows er tilsynelatende lett fordi man kan peke og klikke. I Linux så gjør du det på en litt annen måte. Du har mulighet til å gå direkte på systemet på en helt annen måte. Det gjør det lettere og mer stabilt.

– Hva med sikkerheten? Er det lett å hacke seg inn på Linux?

– Det er ikke umulig, men det er mye vanskeligere. Og du har så og si ikke viruser!

Windows, koster alt fra noen hundrelapper til flere tusen kroner i lisens. Linux ser omtrent likt ut, men er helt gratis å laste ned fra internett.

Liker Linux

Skoleelever på Ulsrud har brukt Linux siden skolestart i år og er fornøyd med programmet:

Ummuhan Gider har testet Linux og liker det godt. (foto: NRK)Ummuhan Gider har testet Linux og liker det godt. (foto: NRK)

– Jeg synes det er like bra som Windows, sier Ummuhan Gider. Med Linuxen kan man fikse mer på tingene, gjøre det mer ditt, gjøre det mer personlig.

– Jeg synes det er like bra eller nesten bedre enn Windows egentlig. Man kan gjøre mer med det. Men hvis jeg skal spille spill må jeg hjem til en Windows-maskin.

Oslo kommune har hittil brukt 70 millioner kroner på datalisenser fra Microsoft Windows og vurderer nå å innføre gratisprogrammet Linux.

Christoffer Cornelussen synes Linux er bedre enn Windows. (foto: NRK)Christoffer Cornelussen synes Linux er bedre enn Windows. (foto: NRK)

Skal testes ut

Bjørn Martinsen er IKT-ansvarlig i skoleetaten i Oslo kommune. Han innrømmer at det ikke har blitt regnet på hvor mye kommunen kunne spart på å innføre Linux isteden for Windows.

– Nå har vi begynt planleggingen av en slik uttesting sammen med byrådsavdelingene og Ulsrud videregående skole. Vi vil se om vi kan både få systemet til å fungere på tvers av alle skolene i Oslo og også integrert med kommunens administrative systemer.

– Det betyr at Linux kan innføres i all kommunens etater etter hvert?

- Dersom det lar seg gjøre å innføre Linux i stedet for Microsoft kan vi velge, sier IKT-ansvarlig Bjørn Martinsen i skoleetaten.

Bjørn Martinsen, IKT-ansvarlig i skoleetaten Oslo kommune. (foto: NRK)Bjørn Martinsen, IKT-ansvarlig i skoleetaten Oslo kommune. (foto: NRK)

Han tror imidlertid at de vil finne at det er en del systemer som i dag har ganske tette koblinger mot Microsofts produkter som gjør at tilpasningen kan bli en stor jobb.

Bjørn Martinsen og Marcus Hareide Gamenius møter tirsdag byrådsavdelingen for kultur og utdanning og byrådsavdelingen for finans og utvikling for å oppnevne en prosjektgruppe som kan stå for uttestingen.

Lenker

Siste fra Østlandssendingen

Siste nytt Oslo/Akershus

Veibom (Foto: Andreas Sundby/NRK)

Den handikapede mannen fikk ikke lov til å kjøre bil inn i Vestmarka til Sandungen. Grunneier Løvenskiold-Vækerød fikk medhold i sin strenge praksis med hvem som får lov til å kjøre bil i marka.

Foto: Andreas Sundby/NRK

Handikappet mann får ikke krepsefiske

Krepsefiske med venner er ikke god nok grunn til å la uføre kjøre bil i marka. Det slår Likestillings- og diskrimineringsnemnda fast.


Mulig voldtekt på Ekeberg (Foto: Hovemedia)

Etter å ha forsøkt å kontakte jenta, kom politiet i kontakt med to vitner som beskrev et hendelsesforløp som gjør at politiet mistenker en voldtekt.

Foto: Hovemedia

Politiet leter etter både offer og gjerningsmann

Politiet etterforsker en mulig voldtekt etter tips fra vitner ved en videregående skole på Ekeberg i Oslo.


Bjørvika kø torsdag morgen (Foto: Magnus Bernhardsen/tipser)

Køer som dette har blitt et vanlig syn på hovedferdselsårene inn mot Bjørvika. Det har ikke bare skapt problemer for bilister, men også for kollektivtrafikken.

Foto: Magnus Bernhardsen/tipser

Får millioner for Bjørvika-kø

Unibuss får millionerstatning for køståing i Bjørvika de siste årene.