skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Val 2005 Østfold 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østfold > Valg 2005 Østfold Sist oppdatert 18:11
 

Valgobservatører fra tidligere sovjetstater

Stortingsvalget i Hobøl og Spydeberg skal kontrolleres av observatører fra Sentral-Asia og Kaukasus. De er invitert av Helsingforskomiteen og Norsk utenrikspolitisk institutt.

Publisert 12.09.2005 08:52. Oppdatert 12.09.2005 20:17.
SE OGSÅ:
Av Halvor Haugen og Rainer A. Prang

- Disse observatørene skal ta for seg det norske valgsystemet og se om det norske valget. De skal se om det norske valget utføres i henhold til loven og også vurdere om valget er i forhold til internasjonale standarder, valgforsker Stina Torjussen ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

Skjønner at noen synes det er rart

NUPI-forsker Stina Torjesen er enig i at det kan høres rart ut at observatører fra tidligere Sovjet-stater skal sørge for at valget i Norge er demokratisk.

- Det kan jeg godt tro at noen vil synes. Vi vil gjerne bevise at alle land har godt av å ha representasjon fra andre land tilstede.

Det som har vært mønsteret har vært at valgobservatørene er tilstede i de nye statene i øst og at disse kritiseres. Ved å ha observatører fra disse landene her, skal vi vise at det er et likverd, sier hun.

Spydeberg og Hobøl

Sammen med den norske Helsingfors-komiteen har Norsk utenrikspolitisk institutt
invitert valgobservatørene fra Sentral-Asia og Kaukasus.

Observatørene kommer fra Kasakstan, Kirgisistan, Tasdjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kaukasus, Aserbasjan, Armenia, Moldova og Georgia.

De skal passe på at valgene går rett for seg i et utvalg norske kommuner - Hobøl, Spydeberg, Ski, Drammen, Eidsvoll, Oslo og Bergen.


 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

KrF og SV reddet plassene på tinget

Foto: Morten Røkeberg, NRK
Den endelige opptellingen etter stortingsvalget viser at både Line Henriette Holten Hjemdal (KrF), og May Hansen (SV) får jobbe på Stortinget de neste fire årene.

Spenning om Østfoldbenken

Ap ligger nå an til å få tre stortingsrepresentanter, og ikke fire som det lå an til i morgentimene. Det betyr at ungdomskandidaten, Thor-Erik Forsberg, akkurat nå ikke er valgt inn.

Tror de stemte Frp i protest

Høyre, SV og Kristelig Folkeparti ble taperne i Østfold ved stortingsvalget. Høyre har bare fått inn Martin Engeset, mens Ingjerd Schou må forlate Stortinget.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Slik døde Karl XII

Svenskenes krigerkonge Karl XII er igjen i fokus. I høst har en svensk amatørhistoriker utgitt en bok om kongens død. Moderne rettsmedisin er tatt i bruk for å forklare hvordan Karl XII døde.
  [Kultur NRK Østfold]

Kommentar: Valgsirkus, fjas og fanteri

(Foto: Scanpix) Når det gjelder rikspolitikernes opptredener i Østfold er distriktsredaktør Ulf Morten Davidsen i tvil om alle vet hvor de er, og hva de sier.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no