Unge og spesielt unge kvinner spiser stadig mindre feit fisk, viser tall fra Sosial- og helsedirektoratet.
90 prosent av de unge kvinnene som deltok i undersøkelsen spiste mindre enn 200 gram fet fisk i uken, det vil si betydelig mindre enn ett fiskemåltid i uken.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Les også:
- Smaker vondt
Kate Sørum Granly (19) innrømmer at hun spiser veldig lite fisk og helst velger annen mat. Hun lager seg aldri måltider med feit fisk.
– Jeg skulle nok helst spist mer fisk for å være litt sunnere, men jeg synes det smaker vondt, sier hun.
Hun er ikke alene om den holdningen. I hennes omgangskrets er det nesten ingen som liker fisk.
– De fleste jeg kjenner foretrekker kylling og taco, sier 19-åringen.
Sunt og viktig
Leder for helsefremmende barnehager og skoler i Telemark fylkeskommune, Jorunn Borge Westhrin, påpeker viktigheten av å spise feit fisk.
– Den feite fisken inneholder masse Omega-3, Jod, B-12 og vitamin D. Dette er næringsstoffer som vi finner lite av i andre matvarer. Og spesielt Omega-3 har en dokumentert helseeffekt i forhold til hjerte- og karsykdommer, sier Westhrin.
Hun mener at det er uheldig at det er unge kvinner som er fiskeverstingene.
– Om folk spiser fisk eller ikke har ofte med smak, oppdragelse og vaner å gjøre. Derfor er det spesielt viktig å gjøre noe i forhold til unge kvinner og få dem til å spise fisk slik at de kan overføre gode vaner til neste generasjon når det gjelder å spise fisk.
- Lite repertoar
Ingebjørg Moe er mat og ernæringsfaglig rådgiver i Eksportutvalget for fisk. Hun tror at unge kvinner velger bort fisk fordi de synes det er vanskelig å lage mat med fisk som hovedråvare.
– Mange har et lite repertoar på fisken sammenlignet med andre råvarer. Dette gjør at de velger fisk sjeldnere enn de velger for eksempel kjøtt og kylling, sier Moe.
Hun tror informasjon og fokus på ulike måter å tilberede fisk på kan øke interessen for feit fisk igjen.