skilleRadio på nettskilleLes om oss!skilleTopp promo Sportskille_slutt
Toppbanner Møre og Romsdal program 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Møre og Romsdal > Program NRK Møre og Romsdal Sist oppdatert 15:47
NRK Møre og Romsdal
6025 ÅLESUND
Tlf 70 11 52 00
Distriktsredaktør:
Vevredaktør:

 

Surdeig og kaldheving

"Mat med Mindor" - radioprogram og nettsider for deg som likar mat! Denne gongen gir vi deg surdeigoppskrifter og tips om kaldheving.

Publisert 17.11.2003 10:14.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:








"Mat med Mindor" kvar onsdag kl. 11.40.

I radioprogrammet "Mat med Mindor" 12/11 møtte vi Gunvor Engen i Torjulvågen som mel sitt eige mjøl på elektrisk kvern heime på kjøkkenet. Då får ho mjølet slik ho vil ha det, og slike små kverner er faktisk å få kjøpt.

Dessutan fortalde Sissel Waage Aurdal om dei gode røynslene ho har med å kaldheve brøddeigen.

Lenkja til dette radioprogrammet finn du ovanfor. Alle programma som er sende i serien "Mat med Mindor" finn du på nettsidene til programmet. Sjå lenkjelista nedst på sida.

Fleire har lurt på kva surdeig er og korleis ein skal bruke surdeig når ein bakar brød. Her er nokre surdeigoppskrifter frå Mindor Klauset. Somme lurer nok på kvifor ein må kaste så mykje av surdeigemnet. Årsaka er at deigen må ha eit visst omfang for at ein skal få "gang" på han.

”Skikkelig surdeig”

240 g grovrug
4 dl vann

· Temperert vann og grovrug blandes og settes i romtemperatur under klede over natten.
· Ta av halvparten av deigen og kast den. Bland i den deigen som er igjen 4 dl vann og 240 g grov rug og la den stå over natten.
· Gjenta dette 2-3 ganger/dager til. Da skulle surdeigen være klar til bruk
· Oppbevares i kjøleskap.

I en brøddeig brukes 10% surdeig i steden for gjær.


”Jukse”-surdeigbrød

I ekte surdeigsbrød brukes ikke gjær, men som en start på surdeigsbrødbaking kan dette være en enklere metode med litt gjær.

50 gram gjær
4 dl vann 37 grader
4,5 dl sammalt hvete fin

Rør ut gjæren i vann og bland med 3 dl av melet til løs deig. Dekkes til og la stå i romtemperatur i to døgn. Tillsett resten av melet etter ett døgn. Dette gir ny næring til gjæren og dermed mer smak.

2 brød:
½ porsjon surdeig
ca 1 l sammalt hvete fin
ca 1 l hvetemel
6 dl vann
½ dl olje
1 ts salt


Hurtig ”jukse”-surdeigsbrød

150 gram smør
1 ½ l yoghurt naturell
50 g gjær
1 1/2 kg rugmel
450 g hvetemel
2 ts salt

Smelt smør og tilsett yoghurten. Kjør deigen først med halvparten av melet. Hviles 1 time. Tilsett resten av melet. Eltes og hviles så ½ time. Bakes ved 170 grader i ca ½ time. Oppskriften gir 3 brød.

*****
Har du tips, oppskrifter eller forslag til radioprogrammet "Mat med Mindor" og nettsidene våre? Ring telefonsvararen vår
- 811 50 520 - eller send oss nokre ord med e-post:

Skriv til "Mat med Mindor"



Bakgrunn: Matmannen Mindor (01.09.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MAT

 
10 SISTE NYHEITER FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
5 SISTE SPORT FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no