skilleRadio på nettskilleLes om oss!skilleTopp promo Sportskille_slutt
Toppbanner Møre og Romsdal program 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Møre og Romsdal > Program NRK Møre og Romsdal Sist oppdatert 15:47
NRK Møre og Romsdal
6025 ÅLESUND
Tlf 70 11 52 00
Distriktsredaktør:
Vevredaktør:

 

Sildball - ei gløymd delikatesse?

Det byrja med ei som ringde til oss og etterlyste oppskrifter på sildball av fersksild...

Publisert 28.03.2003 11:34. Oppdatert 28.03.2003 11:35.

Sildball

Og hjelpa let ikkje vente lenge på seg! Men det har nok oftast vore spekesilda ein har brukt til sildball; den hadde ein tilgang på heile året, medan fersk sild var tilgjengeleg berre i korte periodar.


Per Arne Hatlen i Elnesvågen har sendt ei oppskrift som mor og far hans brukte:

Sildballoppskrift frå Elnesvågen

1 kg rå raspet potet
4 fileterte spekesild eller fersk sild hakkes eller males
4-6 dl mel, gjerne blanding av byggmel og hvetemel, evt. bare hvetemel
1 stor løk raspes

Alt blandes til passe konsistens og lages til små baller. Kokes i 45-60 minutter. Som tilbehør brukes smør ("kaldt") eller bacon samt potet, kålrabi og gulrot. Til drikke: kefir.

*****

Brit Halstensen i Molde anbefaler sildballoppskriftene frå boka "Fra bestemors kjøkken: Mat og mattradisjoner fra Møre og Romsdal" (KOM forlag). Her er ei av dei:

Sildeball med grovt mel

6 store rå, skrelte poteter
4-5 sildefileter
1/2 løk
ca. 1 dl grovt hvetemel
ca. 2 dl fint hvetemel
fleskebiter/spekk

kok opp 2-3 l vann
1 ts salt pr. l vann

Før brukte de å raspe potetene og klippe silda i småbiter. Nå bruker de fleste kjøttkvern og maler poteter og sild.

Mal potetene, silda og løken. Bland i melet til ei passe tykk røre. Lag en prøveball og kok den først for å kjenne om den ble passe fast. Form baller, putt en fleskebit i hver ball og legg dem i kjelen. Kok opp. Legg i skrelt gulrot og kålrot i passe stykker og kok det hele opp. Legg i skrelte poteter. Når potetene og grønnsakene er møre, er som oftest ballen fardig.

*****
Ein annan lyttar, Evy Eikrem, har tipsa oss om boka "Fjordamat" som er utgjeven på Selje forlag. Den inneheld mange herlege sildeoppskrifter, seier ho.

Gamle aviser er ei rik kjelde også for matinteresserte. Edvin Bergsnev på Hakallestranda har funne fram eit utklipp frå Sunnmørsposten 26/2 1988 med ei sildeballoppskrift frå Dagny Liv Vik i Sykkylven:

Sildeball frå Sykkylven

1 kg sild med innmat
1/2 kilo rå potet
100 g kokt potet
100 g flesk eller talg
1 løk
100 g grynmjøl
1 ss salt
1/2 ts pepper
1/2 ts ingefær

Rens og vask silda, mal den sammen med flesk, løk og poteter. Tilsett krydder og mjøl og rør godt. Lag runde baller som kokes i kraft eller salta vatn. Koketid 1/2 til 3/4 time. Serveres med smør og grønsaker.


"Sildballglad romsdaling"

har lese at sildball kanskje er den eldste ballsorten vi har, skriv vedkommande i eit brev til Mat med Mindor. Og det er populært den dag i dag: "Jeg ser at både Kløverstua og Megakaféen i Surnadal har sildball en dag hver uke på menyen. Det er ikke bare gamle bygdafolk som spiser det. Nei, det kommer turister innom bare for å kjøpe sildball, kanskje laksefiskere helt fra Orkdal og andre plasser fordi de har fått smaken på sildball ved et tilfeldig besøk." Og romsdalingen har denne oppskrifta:

Rasp 1 kg rå potet
Kakk 4 spekesildfiletar i bitar
Bland 4-6 del bygg- og kveitemjøl etter ønske
Rasp 1 stor løk.

Bland alt saman, lag runde eller avlange ballar og kok dei i 45-60 minutt.


DU FINN LENKJER TIL MANGE ANDRE GODE MATOPPSKRIFTER NEDST PÅ SIDA!

Bakgrunn: Matmannen Mindor (01.09.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MAT

 
10 SISTE NYHEITER FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
5 SISTE SPORT FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no