skillegodt for ganen toppromoskillespråkspalten toppromoskilleSport topp promoskille_slutt
Toppbanner  Hordaland programmer 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Programmer NRK Hordaland Sist oppdatert 11:45
NRK Hordaland Postboks 7777, 5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Lokalkontor:
Hardanger:
55 27 59 92
Stord:
55 27 59 91

 

Kulturell uorden


Publisert 10.04.2003 08:24.

BILDER FRA TV-SERIEN


Program 1:

Kræsjkurs i kunstens historie

Som barn var vi alle en slags kunstnere, hele dagen. I de voksnes verden er derimot kunst med stor K noe eksklusivt, en institusjon der spesialister bestemmer hva som slipper inn og hva som ikke gjør det. Kriteriene de bruker varierer - nærmest fra sesong til sesong. Hvordan ble det slik? For å svare på dette spørsmålet legger programmet ut på en historisk reise fra renessansen i Venezia, via romantikken på Voss til modernismen både her og der. Til slutt handler det om en modernisme som virkelig begeistret massene - utenfor Kunsten med stor K: filmen.
NRK2 onsdag 9. april kl. 2030.

Program 2:

Fint og folkelig

Hvorfor er ikke rockmusikk Kunst? Ikke en gang uforglemmelige numre som Jimi Hendrix versjon av USAs nasjonalsang under Woodstockfestivalen? Dette programmet handler om grensene melom Kunst og pop, mellom høy og lav kultur. En doktordisputas ved universitetet i Oslo om musikkformen funk og artisten James Brown viser at disse grensene nå er utydelige. Men hvor klare var de egentlig før, for førti eller fire hundre år siden? Saken undersøkes i New York, London og Oslo. Sentrale medvirkende er, foruten de nevnte, Charlie Parker, William Shakespeare, Rolling Stones, Henrik Ibsen og stjernene i Hotel Cæsar.
NRK2 onsdag 16. april kl. 2030.

Program 3:

Kunsten utenfor kunsten

Hvorfor har kunstnere vært opptatt av hus, møbler og gardiner? I dette programmet drar vi blant annet til Paris og New York for å se på hvordan Kunsten er innblandet i hverdagsliv, næringsliv og politikk. Kjøpesenteret henger sammen med Kunsten med stor K. Valget av mat, klær og ferier kan si noe om hvilken musikk man liker. Smaken sier noe om hvem vi er og hvem vi vil være. Derfor interesserer den reklamefolk. Mange kunstnere har arbeidet i reklamebransjen. Reklamen har dessuten blitt brukt av politikere og politiske bevegelser fra første verdenskrig til i dag. Hva betyr alt dette?
NRK2 onsdag 23. april kl. 2030.

Program 4:

Hvor vestlig er vesten?

Norge og resten av Europa er flerkulturelle samfunn. Hva betyr det da at Kunsten med stor K har vært et viktig kjennetegn ved europeisk eller vestlig kultur - til forskjell fra andre kulturer? Dette programmet handler om definisjonen av denne forskjellen og hvordan den historisk har betydd at Vesten er bedre enn resten. Det forteller om Vestens kulturelle røtter i Østen, som oftest er blitt glemt, og om slavehandelen, som var en forutsetning for mye av rikdommen og kunsten i Vestens storbyer. Men det handler også om fascinasjonen for og beundringen av Det Andre, det eksotiske. Og hva ville vestlig kultur vært i dag, uten de afrikanske slavenes musikk?
NRK2 onsdag 30. april kl. 2030.

Program 5:

Hvor annerledes er de andre?

Kunsten med stor K er en vestlig oppfinnelse. Kan den da gi plass til ikke-vestlige kunstnere og kunstuttrykk? Og i så fall er det vestliggjorte kunstnere og kunstverk det er snakk om? I dette programmet møter vi blant annet kunstnere fra Asia og Afrika som har hatt stor suksess i Vestens kunstverden bildekunstneren Shirin Neshat og den første svarte afrikanske forfatteren som fikk Nobelprisen i litteratur, Wole Soyinka. Begge disse bor og arbeider nå i USA. På den andre siden av Atlanteren forteller en rapgruppe og en bildekunstner i Senegal om hvordan det er å definere en egen stemme i en kulturelt globalisert verden.
NRK2 onsdag 7. mai kl. 2030.

Program 6:

Tiden går, kunsten består

Millioner av mennesker oppsøker hvert år Mona Lisa i Louvre-museet i Paris. Det er altså noe ved den store kunsten som ser ut til å holde seg godt i en ellers omskiftelig verden. Det som forandrer seg er ikke minst publikum, som blir større og mer sosialt sammensatt. Kunsten med stor K - som klassisk musikk og seriøs bildekunst preges også av dette. Den får et anstrøk av kommersialisme og tivoli. Programmet ser nærmere på dette i Las Vegas og Venezia. Og i et fransk nasjonalbibliotek uten bøker snakker vi med Horace Engdahl, mannen som hvert år forkynner hvem som får Nobelprisen i litteratur. Hvordan går det med boken og litteraturen i en digitalisert og globalisert verden?
NRK2 onsdag 14. mai kl. 2030.

Kulturdokumentar-serien er produsert i samarbeid mellom Universitetet i Bergen og NRK Hordaland.

LENKER

NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Hordaland på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Hordaland!
Mer
 
 
 
10 SISTE NRK HORDALAND
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no