skillegodt for ganen toppromoskillespråkspalten toppromoskilleSport topp promoskille_slutt
Toppbanner  Hordaland programmer 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Programmer NRK Hordaland Sist oppdatert 11:45
NRK Hordaland Postboks 7777, 5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Lokalkontor:
Hardanger:
55 27 59 92
Stord:
55 27 59 91

 

En dag i «Norge i dag»

Vær «flue på veggen» en ettermiddag. I Bergen er redaksjonen i full gang med å planlegge kveldens sending.

Publisert 05.12.2002 14:41. Oppdatert 03.09.2003 10:58.
Klokken er 2112. "Norge i dag" er på luften.
Rundt om på distriktskontorene til NRK sitter fjernsynsreporterne og legger siste hånd på dagens reportasje. Nærmere 60 reportasjer blir laget til de forskjellige regionssendingene. Det er blant alle disse sakene redaksjonen skal velge mellom når de setter sammen kveldens utgave av Norge i dag. I dag har de 12 minutter til rådighet. Det betyr 5-6 reportasjer som skal speile det som skjer rundt om i landet.

Norge i dag er middel mot apati! Programmet engasjerer folk, formidler tro på at det nytter og at «du og jeg» har kraft til å få igjennom saker som er viktige for oss. Norge i dag viser også de gode sidene og de glade nyhetene i et ellers alvorlig og til tider trist nyhetsbilde. Seere som ser Norge i dag i tillegg til Dagsrevyen får et balansert nyhetsbilde, sier redaksjonssjef Vigdis Holmaas.

Vaktsjef Tom Arne Moe begynner ringerunden til distriktskontorene.

De nære sakene

Vaktsjef Tom Arne Moe og programleder Dyveke Buanes setter seg ned ved pulten i kontrollrommet. Her kan de se alle sakene de ønsker fra distriktskontorene. Før Tom Arne Moe tar kontakt med de forskjellige kontorene rundt om i landet sjekker han hva Dagsrevyen sender denne dagen. Dagsrevyen velger sakene først, deretter er det Norge i dag sin tur.

- Jeg ser etter de nære sakene. Dagsrevyen kan gjerne sende en sak hvor tre menn står på et kontor og snakker. Det må skje litt mer i Norge i dag. Vi vil være med ut, der det skjer, vi vil se hva som er problemet. Jeg pleier å si at du skal se Dagsrevyen fordi du må, men du skal se Norge i dag fordi du har lyst, sier Tom Arne Moe.

- Her nede er det få vinduer og etter hvert ganske dårlig luft. Noen saker vi ser er kjedelige, men dersom saken får meg til å våkne opp, er det en god sak som vi vil ha med, sier Dyveke.

- Er det et underholdningsprogram?

- Nei, det er et nyhetsprogram, men vi skal ikke være b-utgaven av Dagsrevyen. Vi må skille oss fra Dagsrevyen men samtidig ikke bli som Norge Rundt. Vi må finne vår plass i mellom disse, sier Tom Arne.

Godbit fra Rogaland

Hver dag blir vaktlaget imponert over reportasjene fra de mange journalistene og fotografene på distriktskontorene.

Tom Arne sjekker kjøreplanen til Rogaland, og finner to saker han er interessert i.

- Hei det er Tom Arne Moe i Norge i dag her. Har dere noe dere vil anbefale til oss i dag, spør han vaktsjefen i Rogaland.

Han får bekreftet at det er de sakene han hadde pekt seg ut, som kan være aktuelle. Dyveke Buanes og produsent for sendingen, Bodil Moldskred, kommer bort for å se sakene. Den ene saken handler om et tivoli som er plassert rett foran domkirken i Stavanger, midt i adventstiden.

- Denne saken liker jeg, sier Moe.

Bodil Moldskred setter i gang overspillingen av saken, mens Dyveke Buanes begynner å jobbe med introduksjonen.

Skal friste seeren

"Smikepause" for Dyveke.
Det er «sminkepause» for Dyveke. Rouge og øyenskygge legges sirlig på plass for at ansiktet skal bli så naturlig som mulig i det skarpe lyset i studio. Dyveke har vært ankerkvinne i Norge i dag i halvannet år. For de fleste er programmet synonymt med Dyveke, men det tar hun med ro.

- Jeg har et veldig avslappet forhold til det å være på skjermen hver dag, det er en jobb for meg. "Norge i dag" er jo et nyhetsprogram hvor reportasjen er fokus og hvor jeg bare er en presantør, så det er ikke så personfokusert som gjerne andre programmer kan være.

Dyveke er utdannet ved journalisthøgskolen i Volda og begynte å jobbe i NRK Hordaland i januar 1999. Som programleder er hennes viktigste oppgave å selge sakene til seerne.
Dyveke finpusser på introduksjonene til kvelden reportasjer

- Jeg jobber mye med introduksjonene til reportasjene. De må være så bra at folk blir fristet til å se innslaget. Jeg sitter nesten hele dagen og leker med ord. Det jeg gjør er på mange måter likt det å skrive forsideingressen i avisen. Etter å ha lest ingressen skal folk ha lyst å slå opp og lese saken.

Hvordan er en god introduksjon?

- For det første må det være en god sak, da er det selvsagt lettere å skrive introduksjonen. Som hovedregel prøver jeg å unngå «døde» ord som for eksempel samferdselskomiteen eller fylkeskommunen. Det er kjedelig og gjør at folk ikke har lyst å se saken. Saken må heller ikke drepes med for mange detaljopplysninger. Så prøver jeg å finne på noe morsomt, det er for eksempel veldig bra å komme med et morsomt bokstavrim.

Vanskelig prioritering

Klokken nærmer seg sju. Distriktssendingene på fjernsynet er allerede godt i gang. Tom Arne Moe er ferdig med å bestille saker, og nå samles vaktlaget i redaksjonslokalet. Den vanskelige prioriteringen står for tur.

- Selv om det er vaktsjefen som bestemmer, blander jeg meg mye inn i hvilke saker som skal sendes og hvor på kjøreplanen den skal ligge, sier Dyveke.

I dag er det ekstra vanskelig å prioritere.

Ved hjelp av en pedal kan Dyveke skifte mellom tekstene hun skal lese på en skjerm foran seg.

- Vi forsøker å få plass til både nyhetssaker og noen litt mer kuriøse saker. Problemet er at vi gjerne må velge vekk saker som er veldig bra. Vi må prøve å skape en miks av forskjellige tema og da velger vi vekk de som er litt like, sier Tom Arne.

Toppsaken i dag blir en reportasje fra Finnmark om en kvinne som ikke får forsette å jobbe i en kristen organisasjon fordi hun er samboer. Den kuriøse saken handler om tivoliet i Stavanger.

Normalt er deadline halv ni, men i dag er vaktlaget tidlig ferdig. Klokken åtte kan Tom Arne sende en headline til dagsrevyredaksjonen. Den korte setningen blir lest starten av Dagsrevyen 21 og den skal få folk til å sitte foran skjermen til Norge i dag begynner.

Kritisk rett før

Slik ser kontrollrommet hvor "Norge i dag" sender fra ut. I bakgrunnen ser du Dyveke Buanes.
Tid for sending nærmer seg. Produsent Bodil Moldskred sjekker om alle sakene er klare. Hun har ansvar for at alt det tekniske virker slik det skal. Ti på ni skjer det noe uventet. Tom Arne oppdager at Dagsrevyen klokken ni sender en av de samme sakene som han har planlagt. Nå må programmet endres. I all hast legger Bodil inn en ny sak på kjøreplanen. Tom Arne skriver ut introduksjonen som Dyveke skal lese.

En småirritert Dyveke må øve på introduksjonen til det nye innslaget på vei inn i studio, men hun er ikke nervøs.

- Du får jo litt adrenalin som gjør at du retter deg litt opp før du kommer i studio. Men jeg er ikke særlig nervøs. Jeg har jo gjort det så mange ganger. Egentlig tenker jeg at jeg snakker med dem ute i kontrollrommet, sier Dyveke.

Kl. 2100 spilles vignetten og sendingen er i gang.

Stadig mer populær

Nærmere en halv million mennesker ser Norge i dag hver kveld. Høsten 2002 tok programmet over sendetiden til «redaksjon 21», tolv minutter over ni. Det førte til en liten nedgang i seeroppslutningen.

- Den nye flaten var vanskelig fordi TV2-nyhetene kl. 21 står svært sterkt. Norge i dag måtte nå konkurrere mer om de samme seerne som TV2, i motsetning til 2140-flaten, hvor TV2 sendte serier. I tillegg var nok ikke NRK1s nye sendeskjema godt nok innarbeidet hos publikum, sier Liv Braathen i NRKs forskningsavdeling. Fra høsten 2003 sendes Norge i dag som en sending, sammen med Dagsrevyen 21 og Sporten.

Norge i dag har høyest rating i aldersgruppen over 45 år, og det er flere kvinner enn menn som ser programmet. Halvparten av kjernepublikummet til Norge i dag bor på Østlandet. Men hvorfor er programmet så populært?

- Norge i dag forteller de gode fjernsynshistoriene og dem sakene gjelder kommer til orde. Norge i dag-seerne får mye informasjon om Norge som de ikke får andre steder. Norge i dag er ikke Norge Rundt, selv om begge programmene henter intervju-objektene utenfor kommunestyresalen og direktørrommet. Norge i dag begynner der Dagsrevyen slutter, og slutter der Norge Rundt begynner. Dessuten: Nordmenn elsker å se bilder fra «ute-Norge», konkluderer redaksjonssjef Vigdis Holmaas.

Av Dag Olav Mosevoll


NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Hordaland på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Hordaland!
Mer
 
 
 
10 SISTE NRK HORDALAND
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no