OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner Valg 2001 Oppland

Her er du: NRK > Nyheter > Distrikt > NRK Hedmark og Oppland > Valg 2001 Oppland

Oppdatert 13.06.2003 09:12

 Distrikt
 
KOMMENTAREN
Jon Helge Lesjø kommenterer valget for NRK Oppland.

TIPS OSS!
Kontakt valg-redaksjonen ved å ringe 61287200 eller send e-post:

VALG I NRK OPPLAND

NRK DistriktNRK VestfoldNRK ØstfoldNRK ØstlandssendingenNRK HedmarkNRK OpplandNRK BuskerudNRK TelemarkNRK SørlandetNRK RogalandNRK HordalandNRK Sogn og FjordaneNRK Møre og RomsdalNRK Sør-TrøndelagNRK Nord-TrøndelagNRK NordlandNRK TromsNRK FinnmarkDistrikt forside
 

Mot valgthriller i Oppland

Publisert 06.09.2001 13:56 - Oppdatert 06.09.2001 19:24

Jon Helge Lesjø, Nrks valgkommentator
Jon Helge Lesjø, Nrks valgkommentator
- Valgthrilleren i Oppland vil etter all sannsynlighet ende med at velgerene skriver valghistorie på mandag, og sender en gruppe representanter til Løvebakken med en annen partipolitisk sammensetning enn noen gang tidligere, skriver vår valgkommentator Jon Helge Lesjø i sin siste analyse før valgdagen mandag.

Få dager før valget tyder alt på at det går mot en valgthriller i Oppland, der det synes å være kamp og usikkerhet om fem av de sju mandatene fra fylket. Valget i Oppland trenger ikke være avgjort før de siste stemmer er talt opp, og resultatet vil sannsynligvis gi en sammensetning av "Opplandsbenken" vi ikke tidligere har hatt. Resultatet fra fylket kan også få betydning for hvilke regjeringskonstellasjoner som blir mulige i dagene etter valget.

Vi har opplevd en valgkamp som har vært preget av større skifter og mer usikkerhet om hvilken vei valgvinden blåser enn på lenge.

Utgangspunktet for forventningene om store endringer har vært Arbeiderpartiets fall på meningsmålingene for vel et år siden. Den sviktende oppslutningen om regjeringspartiet på nasjonalt plan har ført til at flere har pustet partiet i ryggen, og Ap er ikke lenger i en klasse for seg som det suverent største partiet. Dette har ført til at Ap nå antagelig vil være fornøyd med resultater på valgdagen, som for et år siden ville blitt ansett som en "katastrofe".

Ap er ikke truet som det største partiet i Oppland, her inntar det fortsatt en suveren posisjon når det gjelder oppslutning, men meningsmålingene tyder på at nedgangen kan få store konsekvenser for partiets mandatuttelling. Partiet må få betydelig framgang de siste dagene fram mot valget for å hindre at valgresultatet blir det dårligste i etterkrigstida også fra Ap-fylket Oppland.

Fem partier står fremst til å utfordre Arbeiderpartiets sterke posisjon. Senterpartiet, KrF, Høyre, Frp og SV ser alle ut fra de siste meningsmålinger i fylket at de har realistiske forventninger om å blir representert fra Oppland. Spørsmålet er om det er realistisk at alle får innfridd sine forventninger samtidig? Utfallet vil ikke bare avgjøres av eget partis suksess, men mer enn noensinne av det relative styrkeforholdet fordi så mange partier tegner til å bli omtrent jevnstore.

Ved inngangen til valgkampen så det ut til at vi skulle få en historisk sterk høyrebølge. Høyre fosset fram i det rom Frp hadde etterlatt seg, mens Frp selv holdt forbausende høyt nivå selv etter "nedturen". Senere har klimaet i valgkampen skiftet noe og Høyre har falt tilbake i et mer "normalt" leie i Oppland — som synes tilstrekkelig til å erobre det mandatet partiet mistet for fire år siden.

Normalisering av oppslutningen har Sp også opplevd på de siste målingene, etter å ha fått seg en vekker på forsommeren. KrF har holdt omtrent samme tilslutning som ved forrige stortingsvalg, mens det nye har vært SVs sterke framgang som bringer partiet i posisjon i forhold til mandatgevinst.

Valgkampen er en strid mellom partiene om å få "sine saker" og saksområder til å sette dagsorden. Den viktigste arenaen for denne striden er massemediene, med fjernsynet som det desidert viktigste. Som en følge av medievalgkampen har partienes kampanjeorganisasjoner i stadig større grad hjelp fra kommunikasjonsrådgivere til å spisse sitt budskap. Hyppigere meningsmålinger enn noensinne, som dels viser sprikende resultater, har også vært med å prege valgkampens temperatur.

For mange har det ikke blitt lettere å bestemme seg etter denne kryssilden av informasjon om saker, standpunkter, kandidaters popularitet og svingninger i oppslutning. Mange vil bestemme seg helt i sluttspurten, og de partier som vinner innspurten kan også vinne de avgjørende marginer ved valget. Rekordmange har også forhåndsstemt. Så store svingninger det har vært denne gangen kan det også spille en rolle under hvilken politisk konjunktur forhåndsstemmen ble avgitt.

Med de store endringene det har vært i opinionen i løpet av valgkampen, så vil det være rart om det ikke skjer endringer også de aller siste dagene. Hvilke partier vil "eie" saksfeltet den siste uka og vinne tvilerne? Valgthrilleren i Oppland vil etter all sannsynlighet ende med at velgerene skriver valghistorie på mandag, og sender en gruppe representanter til Løvebakken med en annen partipolitisk sammensetning enn noen gang tidligere.


 
 
SØK

FORNAVN
ETTERNAVN *
Connection time-out
NYTTIGE LENKER

VALGET I OPPLAND

10 SISTE VALG 2001 OPPLAND
28.08.2002 15:52
Privat omsorg overtar
22.05.2002 18:13
Dovrebana opna att
18.01.2002 14:09
Hvor høy er Mjøsa?
11.09.2001 00:16
SV inne for første gang
10.09.2001 23:00
Frp fortsatt inne

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 12:45