OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner Valg 2001 Oppland

Her er du: NRK > Nyheter > Distrikt > NRK Hedmark og Oppland > Valg 2001 Oppland

Oppdatert 13.06.2003 09:12

 Distrikt
 
KOMMENTAREN
Jon Helge Lesjø kommenterer valget for NRK Oppland.

TIPS OSS!
Kontakt valg-redaksjonen ved å ringe 61287200 eller send e-post:

VALG I NRK OPPLAND

NRK DistriktNRK VestfoldNRK ØstfoldNRK ØstlandssendingenNRK HedmarkNRK OpplandNRK BuskerudNRK TelemarkNRK SørlandetNRK RogalandNRK HordalandNRK Sogn og FjordaneNRK Møre og RomsdalNRK Sør-TrøndelagNRK Nord-TrøndelagNRK NordlandNRK TromsNRK FinnmarkDistrikt forside
 

Åpent etter "Mette-Marit-uka"

Publisert 31.08.2001 12:29

- Det ser ikke ut til at Høyre har fått gevinster av vår høytidsstund med monarkiet, skriver 1. amanuensis Jon Helge Lesjø ved Høgskolen i Lillehammer kommenterer valget for NRK Oppland.

Meningsmålingen for Oppland som NRK Oppland og GD offentliggjør i dag (31.8), peker mot samme mandatfordeling som forrige måling: Ap får tre mandater og fire partier (Sp, H, KrF og Frp) får én representant hver. Fem partier tar hånd om 7 mandater; det vil i så fall være første gang, det normale ved de siste valgene har vært en fordeling av mandatene mellom tre eller fire partier.

Bak denne stabiliteten i forhold til forrige måling ligger det interessante endringer. Høyre går tilbake fem prosent. Mens vi ved innledningen til valgkampen så mulighetene for at Høyre kunne erobre to mandater (som i 1981), ser det nå ut til at partiet får nok med å makte å få ett. Senterpartiet går fram tre prosent og passerer KrF og Høyre i oppslutning. Situasjonen for Sp ser ut til å "normaliseres", og partiet nærmer seg oppslutningen fra forrige valg. Ap går også fram tre prosent siden målingen for 14 dager siden, mens SV går fram i andre måling på rad, og nærmer seg en posisjon der det kan være med å slåss om mandat fra Oppland.

Denne målingen er tatt opp 28. august — rett etter "Mette-Marit-uka" og den voldsomme mediefokuseringen knyttet til Kronprinsparets bryllup. Det har vært spekulert i om denne pausen i valgkampen ville slå ut i oppslutningen om partiene, en pause der statsministeren og regjeringen kunne profilere seg gjennom en mediebegivenhet av format. Kunne regjeringen håpe på en "bryllupseffekt" på fem prosent for Jens og Ap? Kunne statsministeren gå i Tony Blairs fotspor og utstråle nasjonalt lederskap mens nasjonen var samlet foran fjernsynsapparatene?

De landsdekkende målingene tatt opp i samme tidsrom som målingen for Oppland tyder ikke på entydig gevinst for partiet, selv om statsministerens popularitet er økende. Opplandsmålingen gir større uttelling for partiet enn de landsomfattende målingene. Ap ligger nå 15-18 prosent høyere i Oppland enn på MMIs og Opinions målinger. Det er høyt i forhold til hva partiet i fylket stort sett har oppnådd ved stortingsvalgene, men det ligger likevel lavt i forhold til den oppslutningen partiet tradisjonelt har hatt i fylket. For første gang siden 1945 ligger Ap an til bare å få tre mandater. Ap må heve seg ytterligere 4-5 prosent for å kunne redde det utsatte sistemandatet.

Høyre er kjent som vårt mest kongetro parti, med tradisjon for å hilde til HM Kongen ved sine landsmøtemiddager. Det ser ikke ut til at Høyre har fått gevinster av vår høytidsstund med monarkiet. Men det "postmoderne" bryllupet hadde vel også trekk ved seg som appellerte like mye til andre grupper som til de tradisjonelt konservative monarkister.

Er høyrebølgen i ferd med å ebbe ut? Høyres oppslutning synes for øyeblikket å flate ut eller synke. Tar vi hensyn til Frp holder imidlertid høyrepartiene til sammen omtrent samme nivå som ved den forrige høyrebølgen. Høyre + Frp fikk 21.1 prosent i Oppland i 1981 mot 21 prosent til sammen nå. Forskjellen er styrkeforholdet mellom partiene som har endret seg dramatisk.

Sentrum samlet holder ved denne målingen omtrent samme nivå som ved valget i 1997. Ap og SV til sammen ligger noe lavere enn ved forrige stortingsvalg; SV går fram, men makter ikke å fange opp det Ap taper. Ap ligger foreløpig nærmere å kapre sistemandatet enn SV. De siste meningsmålingene på landsbasis og de foreløpige resultatene fra skolevalgene tyder imidlertid på et godt valg for SV. Sammen med Høyre har SV også de mest lojale velgerne i følge denne målingen, et annet tegn på et parti i framgang. Lavest lojalitet for øyeblikket synes det å være hos Frps velgere. Er den stabilt store oppslutningen FrP har hatt i fylket de siste månedene likevel så usikker at deres mandat er utsatt?

Det mest sikre er at det fortsatt er helt åpent i Oppland, mindre enn to uker før valget. Det er flere enn noensinne som vil være med i kampen om sistemandatet.


 
 
SØK

FORNAVN
ETTERNAVN *
Connection time-out
NYTTIGE LENKER

VALGET I OPPLAND

10 SISTE VALG 2001 OPPLAND
28.08.2002 15:52
Privat omsorg overtar
22.05.2002 18:13
Dovrebana opna att
18.01.2002 14:09
Hvor høy er Mjøsa?
11.09.2001 00:16
SV inne for første gang
10.09.2001 23:00
Frp fortsatt inne

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 12:05