skilleMøt de ansatte, NRK Hedmark og Oppland, toppbanner, promotoppskillePromo, Topp 8, 230skille_slutt
NRK Hedmark og Oppland progr. 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hedmark og Oppland > Programmer NRK Hedmark og Oppland Sist oppdatert 17:52
VÆRET
TRAFIKK
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 
SØK LOKALT PÅ:
 
KONTAKT
NRK Hedmark og Oppland
2626 Lillehammer Tlf: 61 28 72 00 Fax: 61 28 72 32

Distriktsredaktør

Nettansvarlige


 

Med en liten prins over fjellet

Det er snart 800 år siden to Birkebeinere bar prins Håkon Håkonssøn over fjellet fra Lillehammer til Østerdalen. 22. mars er det ikke to, men 10.500 birkebeinere som skal over fjellet.

Publisert 10.03.2003 14:50. Oppdatert 13.03.2003 13:43.
Av Linda Nordlie

Løperne slippes puljevis ut på startstreken. Så her er det bare å vente på tur.
Birkebeinerrennet er et av de største skiarrangementene i verden med rundt 10.000 deltakere hvert år.

Dramatisk forhistorie

Det er nok ingen andre turrenn som har en like fantastisk historie som Birken. For opprinnelsen er dramatisk. I 1206 gikk to Birkebeinere over fjellet med prins Håkon i armene for å redde han fra fienden.

Dette er årsaken til at alle som går rennet må bære en sekk som veier 3,5 kilo. Sekken symboliserer den lille prinsen.

Bakgrunnen for turen over fjellet startet noen år før 1206.

Strid om kongemakten

Det hadde stått strid om kongemakten i Norge i nærmere 70 år. Kong Sverre og hans Birkebeinere hadde slåss mangt et slag mot Oslobispen Nikolas Arnesson og hans Baglere. Oslobispen og Baglerne stilte sine egne kongsemner opp mot kong Sverre og hans slekt.

1202 dør Kong Sverre og hans sønn, Håkon, blir konge, men i 1204 dør også han.

Vil gjøre Håkon til konge

En kvinne som heter Inga
Skrukka og Skjelva med Håkon på armen.
Varteig fikk en sønn som hun ga navnet Håkon. Hun hevdet at kong Håkon var far til gutten. I mellomtiden blir Inge Bårdsson hyllet som Birkebeinerkonge på Øyreting. Småkongene ligger i krig etter Kong Håkons død.

På Vestlandet og i Trøndelag styrer Birkebeinerne, mens Baglerne har makten på Østlandet. Birkebeinerne vil gjøre Håkon Håkonssøn til konge.

Turen over fjellet

De ønsket å bringe den ettårige tronarvingen i sikkerhet hos kong Inge i Nidaros. For å komme dit måtte de gjennom Opplenderne hvor Baglerne regjerte.

Så for å unngå dem, bestemmer Birkebeinerne seg for å dra over fjellet til Østerdalen og dermed unngå turen gjennom Gudbrandsdalen.

På ferden ble de overrasket av uvær. De beste skiløperne av dem, Skjervald Skrukka og Thorstein Skjelva, ble derfor sendt over fjellet i forveien med kongsemnet Håkon i armene. De nådde velberget fram til Østerdalen og ble tatt godt imot av bøndene som utstyrte dem med hester og viste veien videre mot nord.

Kronet til konge

Vel framme i Nidaros blir Håkon godkjent av Kong Inge som rett tronarving. Håkon ble så ført til Sverige, her bodde han til han var 12 år. Da kong Inge døde tok Birkebeinerne Håkon til Bergen.

Håkon Håkonssøn ble kronet til konge 1217. Han var konge i over 40 år og han gjorde slutt på borgerkrigene i Norge. Under ham hadde Norge sin storhetstid i middelalderen.

Ivrige turgåere

Utstyr, retning og løypeforholdene har forandret seg mye siden 1206, men iveren etter å komme fram er nok like stor. Det mangler nemlig ikke innsatsvilje blant deltakerne. Folk i alle aldre er med.

Noen har passert 70, mens andre ikke er 20 enda. Noen er med for første gang, mens noen må kunne kalles erfarne med 40 Birkenløp bak seg.

Cirka 1000 løpere er fra utlandet. Deriblant USA, Danmark, Russland, Sverige, Tyskland, Sveits, Morocco og Frankrike.

Siste saker:
Siste saker:
Siste saker:

 
10 SISTE FRA NRK HEDMARK OG OPPLAND
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no