Hopp til innhold

Nei til ulvejakt i Elverum

Miljøvernminister Helen Bjørnøy sier nei til ulvejakt i Elverum. - Skuffende sier ordfører i Elverum Terje Røe.

Illustrasjonsfoto: Ulv på Drangedal
Foto: Per Løchen / Scanpix

- Jeg hadde trodd at miljøvernministeren hadde fått en større forståelse for hvilket problem vi har med ulveflokkene i Elverums-området etter at hun var på besøk, sier Terje Røe.

Bestanden ikke nådd

Miljøvernministeren bruker samme begrunnelse som Direktoratet for naturforvaltning (DN) brukte til å avslå søknaden om fellingstillatelse på ulv. DN sa nei fordi de mente Stortingets mål om ulvebestand ikke var nådd. Avslaget ble anket til Miljøverndepartementet, som også sier nei.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy
Foto: Ståle Andersen / Scanpix

Helen Bjørnøy viser til at målet om tre helnorske familiegrupper av ulv ikke er nådd. De to helnorske ynglingene i Norge som holder til i Julussa og Kynna ligger innenfor det forvaltningsområdet som Stortinget trakk opp våren 2004.

Den ene av grenseflokkene, den såkalte Rotna-flokken, holder til på begge sider av grensa. De 28 ulvene som holder til i Hedmark holder til på begge sider av grensa.

Trenger mer tid

Ordfører i Elverum mener at Stortinget ikke har sagt noe om at bestandsmålet for ulv skal nås innen 2006. Han mener at det bør skje over 4-5 år.

- Det ville gi oss mer tid til å finne ut hvordan vi skal kunne forvalte disse rovdyrene på hvis vi hadde fått den tida på oss, sier Terje Røe.

For lite forebygging

Miljøvernministeren mener også at det er gjort for lite forebyggende i forhold til ulveproblematikken i Elverum.

- For å kunne felle ulv innenfor forvaltningsområdet, og før bestandsmålet er nådd må man vurdere mulighetene for å gjennomføre forebyggende tiltak i området, sier Bjørnøy.

Beiterett gjennom flere hundre år

Ordfører i Elverum sier at det eneste forebyggende tiltaket som hjelper er å ha sauen på innmark. Og det mener han er ganske uaktuelt.

- Det betyr at beiterettshavere ikke får utnytta den utmarka som de har hatt rett til å bruke i århundre, sier Terje Røe.

 

Flere saker fra Innlandet