Hopp til innhold

Regionreform i motbør

Planene om sammenslåing av fylker til større regioner stamper i motbør. Det er stor statlig motstand mot å flytte oppgaver til fylker og regioner, sier fylkesrådsleder i Nordland, Geir Knutson.

Regjeringen skal i løpet av høsten legge frem forslag til hvilke stalige oppgaver som kan flyttes til de nye regionene.

Men arbeidet møter stor motstand både hos Statens vegvesen og hos fylkesmennene, forteller fylkesrådsleder Geir Knutson i Nordland.

- Det er klart at det går jo en del rykter om at det her er tungt arbeid for regjerningen. Det er mange sterke krefter som er skeptisk til å flytte oppgaver fra statlige organer og over på folkevalgte organer, sier han.

Skepsis

I dag styres Norge på tre nivå med regjering og storting på toppen. Fylkeskommunene har siden midt av 70-tallet vært styrt av folkevalgte fylkespolitikere, mens kommunene har hatt sine kommunestyrer i 150 år. Høyrepartiene tapte kampen om å fjerne fylkeskommunene, og nå pågår det en drakamp om hvor mye makt staten skal gi fra seg til de nye storfylkene som skal komme. Både i veivesenet og hos fylkesmennene er det stor skepsis til å bli styrt av regionale eller fylkeskommunale folkevalgte.

- Jeg vet ihvertfall at transportøkonomisk institutt har vært veldig skeptisk til å overføre veikontorenes oppgaver til et folkevalgt regionalt nivå, sier Geir Knutson.

- Staten må gi fra seg makt

Hvis ikke staten flytter oppgaver til fylkene eller regionene er hele arbeidet bortkastet, sier parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, Hill Marta Solberg.

- Det er jo ikke slik at vi skal hente makten fra noen andre steder enn hos staten, det vil si i departementene, i direktoratene og hos fylkesmennene. Man kan i større grad legge flere oppgaver som de steller med i dag, inn under folkevalgt styring på fylkes - og regionsnivå, sier hun.