Hopp til innhold

Beslutningsvegring kan felle ny storflyplass

Ingen vil ta ansvaret for å legge ned Mosjøen lufthavn. Dermed står den planlagte storflyplassen på Helgeland i fare.

Avinor vil at Polarsirkelen lufthavn på Hauan i Rana skal bli Helgelands nye storflyplass.

Det forutsetter imidlertid én ting: Mosjøen lufthavn, Kjærstad må legges ned.

Men den avgjørelsen er det ingen som vil ta. På Helgeland har de lenge kranglet om hvem som skulle få storflyplassen, og saken er betent.

Samferdselsdepartementet mener Nordland fylkeskommune er ansvarlig for å legge ned Kjærstad. Men det ansvaret vil ikke fylkeskommunen ha. De spiller ballen tilbake til departementet.

Må avgjøres før jul

Geir Pollestad

Geir Pollestad ber nordlandspolitikerne være raske.

Foto: Stortinget
Odd Eriksen

– Nesten uredelig av departementet, sier fylkesrådsleder Odd Eriksen.

Foto: NRK
Kai Henriksen

Rana-ordfører Kai Henriksen mener både Kjærstad og Røssvoll må legges ned.

Foto: Frank Nygård
Jann-Arne Løvdahl

– Uaktuelt å legge ned Kjærstad flyplass, sier Vefsn-ordfører Jann-Arne Løvdal.

Foto: Frank Nygård

Dermed står drømmen om en storflyplassen på Helgeland i fare.

Statssekretær Geir Pollestad i samferdselsdepartementet er klar på at nye Polarsirkelen lufthavn ikke vil bli prioritert i neste Nasjonal Transportplan, dersom Nordland fylkeskommune ikke tar en avgjørelse snarest.

– For oss begynner det å bli travelt. Vi jobber med Nasjonal Transportplan nå, og det må foreligge en avgjørelse før jul, sier han.

– Hvis vi ikke får den strukturendringen for flyplassene på Helgeland som er nødvendig, vil det ikke være rom for bygging av Polarsirkelen lufthavn, fortsetter Pollestad.

– Nesten uredelig

Spørsmålet er om det finnes lokal tilslutning om nedleggelse av Mosjøen lufthavn på Kjærstad.

Fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) er helt uenig i at Nordland fylkeskommune har ansvar for å ta en beslutning om nedleggelse.

– Det er nesten uredelig av samferdselsdepartementets politiske ledelse å skyve et slikt ansvar over på fylkeskommunen. Vi har ikke det ansvaret og vi har ikke tenkt å ta det. Det er staten ved Avinor som eier og drifter flyplassene. Det er de som bygger flyplassene og det er de som må legge ned flyplassene, sier Odd Eriksen.

Ber departementet ta ansvaret

Nordland fylkeskommune ga i sommer sin uttalelse til ny nasjonal transportplan. Der ba de blant annet om at det bygges ny storflyplass på Hauan utenfor Mo i Rana og at dagens flyplass på Røsvoll ved Mo legges ned.

Fylkeskommunen sa derimot ingenting om hva som bør skje med Mosjøen lufthavn på Kjærstad.

– Fylkesrådet har ikke til hensikt å fremme noen ny sak overfor fylkestinget, som har behandlet denne saken. Nå er det opp til politisk ledelse i samferdselsdepartementet å ta denne saken videre, sier Odd Eriksen.

Må legges ned

Ordfører i Rana, Kai Henriksen (H) mener at dette er et altfor viktig prosjekt til å bli en kasteball mellom departementet og fylket.

– Konsekvensene har ligget i lufta lenge, hverken Kjærstad eller Røssvoll har ei framtida i norsk luftfart. Og da må begge disse flyplassene legges ned. Det må være klinkende klart, sier Henriksen.

• Les også: Avinor trenger fire milliarder til nye flyplasser
• Les også: Slik blir det nye luftfart-Nordland

– Uaktuelt å legge ned i Vefsn

Vefsn-ordfører Jann-Arne Løvdahl (Ap) er av en helt annen oppfatning.

– Jeg går sterkt ut fra at Fylkestinget er seg sitt ansvar bevisst og ikke legger ned noen flyplass på Kjærstad. Jeg setter min lit til at fylkesrådslederen og resten av fylkestinget ikke fremmer en slik sak. Jeg synes dette er et urimelig krav fra departementet. Det er uaktuelt for oss å legge ned Kjærstad, sier Løvdahl.