Hopp til innhold

Her lager de julepynt av søppel

Et vanlig sykkelhjul og et hjul fra en rullestol kan bli en strålende taklampe. I Bodø lager ungdomsskoleelever julepynt av det bedriftene i byen kaster.

Søppel blir til julepynt

Åttendeklassingen Kristin Steen Olsen ved Løpsmark skole i Bodø forteller hvordan man gjør søppel om til julepynt. Foto: Kåre Riibe Ramskjell

Et utrangert hjul, jernspon og en lysestake som ikke slo helt an. Alt dette er søppel som bedriftene i Bodø ikke vil ha. Men julepynt kan det bli likevel.

Åttendeklassingen Kristin Steen Olsen ved Løpsmark skole i Bodø forteller hvordan.

– Her vi har funnet oss en boks som vi har laget hull i. Så har vi limt på blå plastikk, og festet et lys inni, forklarer hun.

  • Resultatet ser du i videoen øverst.

Fra ingenting til lysekrone

Det er Kreativt gjenbrukssenter i Salten som har gitt ungdommen muligheten til å lage julepynt av det som rett og slett er søppel.

– Vi vil ha et alternativt fokus på jula. Mange bruker mye penger, og jeg ville vise hvilke muligheter det finnes i overskuddsmaterialene, sier prosjektleder Nina Morvik.

Hun er imponert over kreativiteten til ungdommen i byen.

– Det er veldig gøy å se prosessen fra begynnelse til slutt. De sitter med ingenting, og så plutselig har de en lysekrone.

(artikkelen fortsetter under)

Nina Morvik

Nina Morvik viser frem lysekronen som er laget av et vanlig sykkelhjul og et hjul fra en rullestol. Resultatet er imponerende.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Fra avfall til gull

Prosjektet startet i Bodø i august i år, men ideen om å gjøre søppel om til pynt er ikke ny.

For 15 år siden ble organisasjonen ReMida startet opp i Italia. Ideen var den gang nettopp å synliggjøre at avfall kan være en ressurs.

ReMida er oppkalt etter myten om Kong Midas, som forvandlet alt han berørte til gull.

– Vi synes det er veldig spennende å skape noe som er fint, samtidig som man ikke trenger å skjule at det er søppel. Visjonen er at vi gjør avfall om til gull, forteller Morvik.

(artikkelen fortsetter under)

Ørjan Johannessen Larsen

– Det er litt rart, men det går jo an. Alt søppelet kan brukes igjen, og man trenger ikke å kaste det, forteller Ørjan Johannessen Larsen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Vil bli et senter

Norges første ReMidasenter er allerede etablert i Trondheim. Morvik håper å gjøre det samme i Bodø.

Men før det kan skje, må hun ned til Italia for å bli sertifisert gjennom et fem dager langt kurs.

– Jeg skulle vært der allerede i oktober, men de omstrukturerer nede i Italia, så vi vet ikke når vi kan dra nedover, forteller Morvik.

Økonomiske utfordringer

Ideen har hun hatt i tre år. Men det er krevende å drive et idealistisk prosjekt som ikke skal koste noe for deltagerne.

– Men vi har fått en million av Nordland fylkeskommune, i tillegg til dra hjelp fra private sponsorer og Bodø industri. Men fremtiden er likevel høyst usikker, vi trenger fortsatt mer penger.