Hopp til innhold

Vil skille beitedyr fra rovdyr

- Det står i Bibelen at ulven og lammet en dag skal beite sammen, men det blir ikke i Nordland. Det sier Asle- Håvard Miklegard i Mattilsynet.

Sau drepen av jerv
Foto: Statens naturoppsyn.

Mattilsynet krever nå at Rovviltnemnda i Nordland avklarer hvor rovdyra og hvor beitedyra skal være.

De siste årene har jerv, bjørn og andre rovdyr drept svært mye sau og rein på beite flere steder i fylket.

- Det står i Bibelen at ulven og lammet en dag skal beite sammen, men det blir ikke i Nordland. Eneste forsvarlige løsning er at man skiller rovdyrene og beitedyrene fra hverandre, mener Asle- Håvard Miklegard i Mattilsynet.

Eneste løsning

Det er regjeringen ved både miljøvernminister Helen Bjørnøy og landbruksminister Terje Riis-Johansen som har dratt opp retningslinjer på hvordan rovdyrene og beitedyr skal forvaltes. Seksjonssjef Miklegard i Mattilsynet mener dette er bra.

- Politikerne har ikke har tort å ta tak i det før. For skal man ta tak i slike ting vil det alltid være noen det går ut over. Men man er nødt til å ha retningslinjer hvis man skal drive med husdyrhold.Og vi må drive på en forsvarlig måte dyrevernmessig, og da er dette eneste måten.  

Mattilsynet ønsker nå at rovviltnemda i Nordland, klart skal definere hvor skal skal være beitedyr og hvor det skal være rovdyr.

- Mattilsynet for optimistisk

Det beste er å skille rovdyr og beitedyr mener mattilsynet, det gir minst lidelse. Men det blir ikke automatisk konfliktfritt mellom næring og rovdyr om dette blir gjort, mener Asle-Håvard Miklagard.

- Man kan ikke ha på samme områder rovdyr og beitedyr sammen sånn som vi har i dag. Da får vi de tallene vi har hatt, med mange mange tusen sau og rein tatt av rovdyr, hvert år.

Leder av rovvviltnemda i Nordland, Jon Tørset sier at nemda skal se på saken.

- Vi vil drøfte mulighetene, men jeg må nok si at jeg synes Mattilsynet her er litt for optimistisk i forhold til det som faktisk kan være biologisk mulig å skille helt.