Hopp til innhold

Denne grana setter sinnene i kok i Rana

For å passe inn med nattåpent, flyttet handelsstanden i Mo i Rana julegrantenningen to uker fram . – Rett og slett latterlig og bortimot en hån mot hva adventstiden egentlig handler om, sier kommunestyrepolitiker.

Julegrantenning mo i Rana

NATTÅPENT OG JULEGRANTENNING: Folk i Mo i Rana er sinte og skuffet over at julegrana ble tent to uker før første søndag i advent.

Foto: MIP Info/Petter Aspdal Hansen

Folk i Mo i Rana er sinte og skuffet over at julegrana ble tent to uker før første søndag i advent, skriver Rana Blad. Debatten har gått varm både på avisens nettsider og sosiale medier. Da lokalavisen spurte leserne om det var greit å flytte fram julegrantenninga svarte ni av ti nei. På Facebook ble tatt til ordet for å boikotte tenninga.

– Neste år blir første oktober. Jeg er av den gammeldagse sorten, og synes det er altfor tidlig, sier Harald Erlandsen, som NRK.no møter på gata på Mo.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Dette gir ingen julestemning. Ikke i det hele tatt. Jeg skjønner ikke hvorfor jula må starte så tidlig, sier Nina Merete Derås og Marit Jamtli til NRK.no.

– En hån mot adventstida

 Linda Veronika Eide (Ap)

– Julegrantenning 20. november er rett og slett latterlig og bortimot en hån mot hva adventstiden egentlig handler om, sier Linda Veronika Eide.

Foto: NRK

Enda mer opprørt er kommunestyrepolitiker Linda Veronika Eide (Ap).

– Julegrantenning 20. november er rett og slett latterlig og bortimot en hån mot hva adventstiden egentlig handler om. 1. søndag i advent starter adventstiden for meg, og sånn er det med den saken, skriver Eide i en kommentar på Rana Blad.no.

Til NRK.no utdyper hun:

– Vi må bare godta at julemarsipanen kommer i butikkene i oktober, men julegrana skal ikke tennes før første søndag i advent, sier hun.

- 17. maitoget bør heretter gå innom samtlige kjøpesentra i sakte tempo, og bør av hensyn til omsetningen skje på en hverdag i begynnelsen av mai slik at det kan selges flest mulig gardiner og pene antrekk til nasjonaldagen!

Innlegg på RanaBlad.no

Det var mange barnefamilier til stede da julegrana ble tent en helt vanlig tirsdag ettermiddag. Det tror Eide har en naturlig forklaring.

– De hadde ikke noe annet valg dersom vi ville at barna skulle få oppleve dette. Men det er trist at julegrantenninga, som har vært er en koselig søndagstradisjon som har samlet familien, kombineres med jag rundt i butikkene. Slik skal det ikke være.

Hun lurer på hva ranværingene skal gjøre når 1. søndag advent kommer om to uker.

– Det er heldigvis flere arrangementer rundt omkring i kommunen. Jeg kommer til å oppsøke et av disse arrangementene, sier hun.

– Ville gjøre arrangementet bedre

Tidligere har det vært Mo skolekorps som har hatt ansvaret for det årlige julegranarrangementet, men Rana Næringsforum overtok stafettpinnen for noen år tilbake. Det er først i år har handelsstanden flyttet fram det tradisjonsrike arrangementetfor å markere nattåpent.

Hva med langåpent på langfredag?? Her er det bare å være kreativ

Innlegg på RanaBlad.no

– Vi flyttet det fram for å gjøre arrangementet bedre. Vi vil befeste Mo i Rana som en juleby. Derfor har næringslivet og handelsstanden bidratt med nær 700.000 kroner i julebelysning. Vi synes resultatet ble veldig bra, sier daglig leder Anita Sollie i Rana.

Daglig leder Anita Sollie i Rana næringsforum

Daglig leder Anita Sollie i Rana næringsforum.

Foto: Rana næringsforum

Hun har forståelse for at julerushet kom litt kjapt på i år, men hevder at intensjonen er god.

– Det er mørketid her nord, og vi ønsker å gjøre det trivelig med å lyse opp sentrum med ei lysende julegran.

Hun innrømmer at det ikke manglet på advarsler på forhånd da handelsstanden diskuterte flyttingen. Likevel er hun overrasket over at det ble så mye pes.

Nå venter jeg bare på at Kr. Himmelfartsdag markeres med et skikkelig fyrverkeri og flystevne, med salgsboder og tivoli og fjottpriser på kjøpesentrene.

Innlegg på RanaBlad.no

– Det var uventet. Jeg ble veldig overrasket, sier Sollie, som understreker at hun ikke angrer.

– Dette var et stunt for å gjøre noe bra for byen. Vi er fornøyd med resultatet at byen er flott.

Skal evalueres

Natåpent og julegrantenning i Mo i Rana

Det var folksomt i Mo sentrum da julegrana ble tent tirsdag kveld.

Foto: MIP Info/Petter Aspdal Hansen

Hun sier at næringsforeninga nå skal evaluere tuklingen med juletradisjonen i industrikommunen.

– Vi har merket oss innspillene, og det er ikke sikkert at jula kommer like tidlig til neste år, sier Sollie til NRK.no.

Det er Linda Veronika Eide og mange andre ranværinger glade for.

– Det er ingen tvil om at Rana Næringsforum har gjort en kjempejobb med å gjøre det lyst og trivelig i byen vår. Jeg har heller ikke noe imot nattåpent. Men akkurat julegrana ser jeg fram til at den tennes første søndag i advent til neste år, sier hun.