Hopp til innhold

Ofotbanen er 110 år

I Narvik ble det idag feiret 110-årsjubileet til Ofotbanen. Det er takket være menneskene som bygde jernbanen at Narvik ble en by.

Ofotbanen feiret 15. november sitt 110-årsjubileum.

OFOTBANEN 110 år

15. november 1902 var en merkedag for nordmenn og svensker. Da åpnet Ofotbanen, og startet å frakte jernmalm mellom gruvene i Kiruna i Sverige, til Narvik.

Lysende fremtid

Thor Brækken, banesjef ved Ofotbanen.

Banesjef på Ofotbanen, Thor Brækkan ser en lysende fremtid i vente.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Fra de første togene på 1900-tallet, har Ofotbanen i 2012 snart fraktet svimlende 1.1 milliarder tonn jernmalm.

Dette tallet kan øke i fremtiden, da Narvik havn er under utbygging. I 2040 kan dagens kapasitet på jernbanen være langt over doblet.

– Så lenge det finnes jernbane er jeg sikker på at Ofotbanen kommer til å bestå. Den har helt klart en lysende fremtid, sier Thor Brækkan, Banesjef på Ofotbanen.

Et tøft liv

– Det var mange tusen som jobbet på anlegget. Man kom ikke bort ifra at det var et veldig tøft liv å bygge denne jernbanen. Noen døde på grunn av sykdom og arbeidsulykker, forteller Brækkan.

– Rallarene og kokkene gjorde en innsats som ikke bør glemmes, og som har hatt stor innflytelse på hvordan Narvik utviklet seg som by, sier Martine Strømsnes.

Hun vant tidligere denne måneden Cappelen Damm sin manuskonkurranse med sin fortelling om byggingen av Ofotbanen og rallartiden.

NRK Nordland har filmet Ofotbanen fra start til mål fra helikopter.
OBS: LIGGER UTE I NRK NORDLAND FYLKESLEKSIKON!

Ofotbanen sett fra lufta