Hopp til innhold

Skroter solcelleutstyr verdt 700 millioner kroner

Ingen ville kjøpe utstyret fra den gamle REC-fabrikken i Narvik.

REC i Narvik

I fjor ble solcellefabrikken til REC i Narvik lagt ned og 180 ansatte mistet jobben.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

I fjor ble solcellefabrikken til REC i Narvik lagt ned og 180 ansatte mistet jobben.

Siden den gang har det blitt gjort forsøk på å selge utstyret som en gang var topphemmelig. Men så langt har det ikke blitt napp, skriver Fremover.

Det er produksjonslinja på Scancell 2 som ikke blir solgt.

– Vi har over lang tid forsøkt å få solgt produksjonsutstyret for å få plass til ny virksomhet. Det har vært flere interessenter i bildet, blant dem kinesere. Men ingen har nappet på, sier plassansvarlig Thomas Brændvik for REC Scancell i Narvik til avisa.

– Vanskelig bruktmarked

Dermed havner det høyteknologiske fabrikkutstyret hos et avfallsselskap. Årsaken er ifølge REC et veldig tøft marked for solcelleprodusentene.

– Det er ikke noe hyggelig å se at utstyret blir skrotet, men sånn er realiteten i det markedet vi opererer i, sier kommunikasjonsdirektør Mikkel Tørud i REC til NRK.no.

Han sier det er veldig lite interesse i det globale markedene for å bygge ut kapasiteten.

– Kapasiteten på solceller overstiger etterspørselen. Det er så stor overkapasitet og et prisnivå som gjør det veldig lite interessant å bygge ut. Bruktmarkedet for produksjonsutstyr er vanskelig, sier Tørud.

Nesten alle de 190 ansatte ved solcellefabrikken REC Scancell i Narvik er permittert i tre måneder fra i dag. Produksjonen stanser på grunn av sviktende marked.

Slått konkurs

Det vanskelige markedet gjorde at REC i Norge i august slo seg konkurs.

REC-konsernet besluttet å stoppe pengeoverføringene til selskapets norske virksomhet, REC Wafer Norway.

Allerede i 2011 og våren 2012 ble produksjonen til selskapet i Glomfjord og på Herøya permanent stengt ned, og arbeidet med å avvikle selskapet startet. Den eneste virksomheten REC nå har i Norge, er hovedkontoret i Sandvika.

Hva som skjer med utstyret på Herøya og i Glomfjord har REC ingen kontroll på.

– Vi var i ferd med å jobbe med løsninger og noe av utstyret var allerede solgt før konkursen. Nå har bobestyrer tatt over arbeidet, sier Tørud.