Hopp til innhold

Olje i nord gir byggeboom i Stavanger

Oljekåte vestlendinger ligger ikke på latsiden når Nord-Norge blir oljelandsdel. Nå planlegges flere tusen boliger i Rogaland, som skal gå til ansatte i oljebransjen – i Nord-Norge.

Forus

BYGGEBOOM: I Forus i Stavanger skal det bygges 70.000 nye leiligheter og 30.000 nye arbeidsplasser.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Rogalendingenes planer blir ikke godt mottatt i Nord-Norge.

– I den grad noen kommer nordover med et sugerør, så kommer vi til å klippe hardt og brutalt over det sugerøret, sier ordfører Kjell Børge Freiberg (Frp) i Hadsel kommune i Vesterålen.

Freiberg

ordfører Kjell Børge Freiberg i Hadsel.

Det er olje- og gassindustrien i Rogaland og Stavanger som har pekt ut Nord-Norge som sitt nye satsingsområde. Samtidig legges storstilte planer for økt infrastruktur i form av boliger og næringslokaler.

Men den nye boomen kommer ikke der hvor olja og gassen skal hentes opp.

70.000 nye leiligheter

Det er satt av tomter til flere tusen boliger og arbeidsplasser i Stavanger. I bydelen Forus skal det bygges 70.000 nye leiligheter og 30.000 nye arbeidsplasser.

Åpningen av feltene «Nordland VI» og «Nordland VII» kommer til å bli et brennhett tema i det året vi går inn i, og Freiberg, som også er leder av Vesterålen petroleumsutvalg skal kjempe hardt for at det blir ringvirkninger i nord.

– Dersom det ikke blir lokale ringvirkninger av oljevirksomheten utenfor Lofoten og Vesterålen, så kommer det helle ikke det å bli noe av, sier ordføreren til NRK.no.

Vil samarbeide med nordlendingene

Jan Soppeland er administrerende direktør i selskapet «Greater Stavanger» avviser at Stavanger er grådig, og beroliger Hadsel-ordføreren med at regionen vil dele på godene.

Det er masse olje igjen i Nordsjøen, og vi kunne holdt på i 40 år til med høyt volum. Men nå må vi se på hva som er landets beste. Det å utvikle petroleumsressursene nordover er en vesentlig del av olje- og gass nasjonen Norge sin fremtid. Stavanger har mye kompetanse som vil bli viktig for nordlendingene, sier han til NRK.

Ny flyrute

Kart over veiprosjekter på Forus

Kart over veiprosjekter på Forus.

Foto: Grafikk:NRK

Som eksempel nevner han at det skal opprettes en direkte flyrute mellom Stavanger, Norges oljehovedstad, og Nord-Norge.

– Det blir et viktig skritt på veien i dette arbeidet, sier han.

– Skal bli verdens beste på olje og gass

Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen fra Nordland deler ikke pessimismen til Hadsel-ordføreren. Han tror på at nordlendingene vil ha godt av å lære litt ekspertise fra sør.

Eirik Sivertsen

Stortingsrepresentant i Arbeiderpartiet, Eirik Sivertsen

Foto: Harald Krogtoft / NRK

I Nordland er vi verdens beste på å oppdrette laks og sende det ut til verden. Hvorfor skal vi ikke klare å bli verdens beste på oljevirksomhet i arktiske strøk, spør han.

– Må ivareta nordnorske interesser

I Vesterålen har de seks ordførerne i regionen organisert seg i et eget utvalg for å fremme regionens interesser.

– Det er vår framtid dette handler om, og det er viktig at vi taler med en stemme. Samtlige ordførere har flagget at vi er for konsekvensutredning. Utvalget vil ikke ta endelig stilling til åpning av området før etter en konsekvensutredning, men jobber like fullt med en petroleumspolitisk plan for Vesterålen, sier Hadsel-ordfører Kjell Børge Freiberg.

Målet med arbeidet er å sikre mest mulige ringvirkninger for regionen den dagen vedtaket om utbygging eventuelt kommer.

– Vi krever basefunksjon i Vesterålen og ringvirkninger for leverandørindustrien som finnes i regionen, sier han til NRK.no.

Freiberg sier han velger å være optimist.

– Samtidig ser vi med uro på det som skjer i Stavanger. Jeg frykter noen at det kan bli lite igjen til kommunene i Nord-Norge. Nordlendingene vil samarbeide, men det skal skje på landsdelens vilkår, sier han til NRK.no.