Hopp til innhold

Kraftkommuner kan komme til å slite neste år

Kommuner som får utbytte fra kraftselskaper og konsesjonskraft kan derfor få mindre å rutte med i 2013.

Kraftlinje

Kommuner med kraftinntekter er i utgangspunktet heldig stilt, men de er samtidig svært sårbare for svingninger i markedet.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Neste år ser det ut som det går mot en halvering av inntektene på kraft, og det skyldes i hovedsak dagens strømpriser og fulle magasiner.

Rådgiver for kraft og fornybar energi i Pareto, Lars Ove Skorpen, mener kommunene er for avhengige av utbytte fra kraftselskaper.

Gildeskål regner med tap

Kommuner med kraftinntekter er i utgangspunktet heldig stilt, men de er samtidig svært sårbare for svingninger i markedet.

For Gildeskål er det alvorlig når strømprisene går ned. De vil få halvert kraftinntektene til neste år.

Ordfører i Gildeskål, Petter Jørgen Pedersen, sier til NRK at de har budsjettert med tap for neste år.

– I en kommune der det er minimalt med inntekter og store utgifter, så vil det veie ganske tungt i budsjettet våres, og vi må snu alle steinene og se på skolestruktur og andre ting for å greie det. Vi har et tap på over fem millioner kroner på neste års budsjett.

Advarer kommunene

Lars Ove Skorpen

Lars Ove Skorpen tror mange kommuner vil merke en nedgang i kraftutbytte neste år.

Foto: Pareto

Lars Ove Skorpen mener kommunene er for avhengige av utbytte fra kraftselskapene. Han gir klar beskjed til kommunene når det gjelder kraftinntekter neste år.

– Når vi har sett på halvårsresultatene til selskapene har det gått ned for nesten alle, og generelt så er det lavere kraftpriser, og ikke et spesielt godt år for nettdriften.

Fra ett år til et annet kan utbyttet reduseres med 10 til 40 prosent. Dette kan slå direkte inn i driften til kommunene.

– Det kan ende med at de må permittere sykepleiere og lignende. Da gjør du deg for avhengig av kraftutbytte, sier Skorpen.

Løsning

Når det kommer til en eventuell løsning på hvordan kommunene kan minske avhengigheten av kraftinntekter og utbytte, mener Skorpen at de bør ta av egenkapitalen.

– Det bør vurderes å ta noe av egenkapitalen og konvertere til ansvarlig lån. Det vil gi en forutsigbar rente i stedet for utbytte, og dermed gi et større grunnlag for å planlegge.

Petter Jørgen Pedersen syns også det bør planlegges.

– En del av inntektene bør settes på fond for å kunne møte svake år, som for eksempel neste år.

Av årets budsjett på 175 millioner kroner, utgjorde kraftinntektene om lag 10 millioner for Gildeskål. Det er en betydelig del av budsjettet til kommunen.