Hopp til innhold

Norgeshistoriens mest omtalte fiskedumping i retten

Dumpinga av små og feil sort fisk fra Røkketråleren «Hekktind» skal ha foregått i 2010, og ble filmet av en av mannskapet ombord. Påtalemyndigheten konkluderte med et forelegg på 870.000 kroner, men rederiet godtok det ikke. I dag starter rettssaken.

Hekktind

Aker Seafoods risikerer blant annet bøter, inndragning av deler av fangstverdi samt fiskerettigheter i sju måneder om de finnes skyldig i tingretten.

Foto: Karl Olav Andreassen

I dag starter rettssaken om det som er norgeshistoriens mest omtalte fiskedumping i Lofoten tingrett i Svolvær. Saken er berammet til tre dagers behandling med mange vitner, og sorenskriver Rolf Eidissen administrerer saken.

Videoopptak som tidligere har blitt offentliggjort, viste hvordan småfisk ble knust til en suppe ombord tråleren «Hekktind», for så å bli dumpet på havet.

Politiadvokat Knut Inge Myklebust ved Midtre Hålogaland politidistrikt sier saka er spesiell.

– Den avviker fra øvrige saker, fordi mannskapet rapporterer om det og ikke offentlige myndigheter som avslører noe ved kontroll. Den er alvorlig i den forstand at det er fiskerinæringas troverdighet som settes på prøve.

I Lofoten tingrett

John Chrsitian Elden, Lofoten tingrett

Advokat John Christian Elden er på plass i det saken starter i Lofoten tingrett.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Påtalemyndigheten brukte lang tid på etterforskninga etter at videoopptakene ble offentliggjort, og konkluderte til slutt med et forelegg på 870.000 kroner til Nordland Havfiske, senere Aker Seafoods.

Rederiet godtok ikke forelegget og saken havnet derfor i retten.

Flere vitner er stevnet for å motbevise at det har foregått ulovlig dumping, og for å reise spørsmål rundt troverdigheten til videodokumentasjonen. Det er utelukkende den påståtte dumpingen og botens størrelse samt inndragning av fangstverdien som skal behandles i dag.

– Det må finnes ut av om rederiet skal holdes ansvarlig for det videoutkastet som finner sted. Spørsmålet er om det vi ser er et dokumentert utkast eller regissert utkast. Det må fås en avklaring i retten på dette, sier Myklebust.

Lofoten tingrett

Mange oppmøtte i den lille sal 1 i Svolvær.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Det er satt av tre dager til rettssaken som går for Lofoten tingrett. Dersom påtalemyndigheten får medhold, risikerer rederiet og skipperen straff i form av bøter og inndragning av deler fangstverdien. Aker Seafoods har allerede mistet fiskerettighetene knytta til «Hekktind» for sju måneder.

Videoopptak

Saken om fiskedumping har fått enorm oppmerksomhet siden videoopptakene ble kjent for to år siden. En av mannskapet på tråleren «Hekktind» filmet og offentliggjorde det som kan være alvorlig miljøkriminalitet begått i juni 2010.

Videoopptakene viser at deler av fangsten ble kvernet opp og spylt på havet. Tråleren «Hekktind» tilhørte da Nordland havfiske i Stamsund, som er et underselskap av Akerkonsernet og Kjell Inge Røkke.