Hopp til innhold

Nye gassferger blir forsinket igjen

Norges mest moderne gassferger drøyer fortsatt, men de er snart på vei til Vestfjorden, lover Torghatten Nord.

De fire nye gassfergene til Torghatten Nord er fortsatt ikke kommet til Norge.

Torghatten hadde ønske om å benytte en av fergene i trafikk allerede i sommer, men fergene ble ikke klargjort fra verftet i Gdansk i Polen tidsnok.

Ifølge de nye planene skulle fergene overleveres i løpet av september, men arbeidet drøyer fortsatt.

– Snart klare

– Den første ferga er allerede klar, men papirarbeidet har tatt litt lengre tid enn planlagt. Også ferge nummer to er i praksis klar, så vi får se om ikke de to seiler nordover i lag, sier direktør Bjørn Laksforsmo i Torghatten Nord.

Han regner med at den første ferga MS «Landegode» er klar i løpet av neste uke. Men han kan ikke si noe om når de er i drift over Vestfjorden.

Når båtene som er bygd i Polen settes i rute over Vestfjorden vil kapasiteten øke med 60 prosent i forhold til de gamle dieselfergene som nå er i drift.

Sjøsatt i Polen

Når alle gassfergene er på plass i januar 2013, skal de gå på strekningene Bodø-Røst-Værøy-Moskenes og Lødingen-Bognes. De fire nye gassfergene til Torghatten Nord har en prislapp på nærmere en milliard kroner.

3. januar 2011 begynte den første stålkuttinga til den første ferga på Remontowa-verftet i den polske byen Gdansk. 2. november i fjor ble det 96 meter lange stålskroget til MF «Landegode» sjøsatt–sidelengs–med et megaplask.

Allerede i november i fjor ble det kjent at Torghatten Nord hadde registrert «Landegode», «Værøy», «Barøy» og «Lødingen» som navn på de nye gassfergene.

Norges mest moderne

De fire nye fergene vil ha en kapasitet på 80–120 biler og 390 passasjerer. Hastigheten vil være på 12–19 knop.

Gassmotoren på 5.250 kilowatt er den første i sitt slag, med hybriddrift. Det blir også stabilisatorfinne på fergene som skal gå ytterst i Vestfjorden. Det blir to bildekk, det ene får plass til 12 vogntog. 40 prosent av stolene om bord i «Landegode» blir hvilestoler.

Det blir også benker som passasjerene kan sove på og egne sjåførlugarer med dusj for trailersjåfører.

Video Svaner svømte for livet fra gassferge