Hopp til innhold

Fant giftig tungmetall i krabber

– For mye kadmium kan gi nyreskader, beinskjørhet og økt risiko for å få kreft, forteller Harald Nordås, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Krabber

Krabber fra Bodø og nordover til Bø i Vesterålen inneholder for mye giftstoffer.

Foto: Mediespiller / NRK

I en undersøkelse gjort av Mattilsynet kommer det frem at krabber fra Salten og opp til Bø i Vesterålen inneholder for mye av det giftige stoffet Kadmium.

Kadmium er et giftig tungmetall som samler seg opp i kroppen til fisk, dyr og mennesker over tid.

Krabbe fra Salten

I 2010 ble det funnet krabbe med høye konsentrasjoner av kadmium i Salten-området. Det er dette funnet som er bakgrunnen for årets kartlegging av skadelige stoffer i krabber.

Både klokjøtt og brunmat i krabbe har blitt undersøkt for tungmetall som bly, kadmium og kvikksølv, samt organiske miljøgifter som PCB, dioksin, bromerte flammehemmere og perfluorerte stoffer.

Krabbe

Mattilsynet har frarådet fangst av taskekrabber fra Saltfjorden til Folda.

Foto: Mediespiller / NRK

Det er Nasjonalt Institutt for Ernærings- og sjømatforskning (NIFES) som på oppdrag fra Mattilsynet som har undersøkt krabbeprøver fra 47 ulike posisjoner langs Norges kyst. Fra Hvaler i sørøst til Bø i Vesterålen i nord er det analysert klokjøtt og brunmat fra 475 krabber.

Økningen av kadmium skjer brått ved Salten, og alle prøvene som er blitt tatt sør for Bodø var under grenseverdien.

Funnene gjorde at Mattilsynet gikk ut å frarådet fangst av taskekrabber nær Bodø fra Saltfjorden til Folda.

Ingen grenseverdi på brunmat

I Norge blir det spist både klokjøtt og brunmat. Brunmaten i krabbe består for det meste av fordøyelseskjertelen og er kjent for å akkumulere en del fremmedstoffer, da særlig kadmium.

I EU gjelder de etablerte grenseverdiene for kadmium i krepsdyr kun for klokjøtt, ikke brunmat.

– Det er ikke et så viktig produkt i Europa. Det er en rekke produkter det ikke er noe maksgrense på i EU, sier seniorforsker ved NIFES Kåre Julshamn.

Årsaken er ukjent

Julshamn vet ikke hvorfor det er så mye kadmium i krabbene fra området Bodø til Bø i Vesterålen.

– Vi har også lurt på dette. Beste gjetningen er at det har noe med hva krabbene spiser. Kanskje det er noe spesielt i området som har et høyt innhold av kadmium.

Det er heller ingen klar løsning på dette problemet, og Julshamn sier at det er opp til fylkesmannen i Nordland og Universitetet i Nordland.