Hopp til innhold

Ordfører: – Vi klarer ikke å bosette flere flyktninger

Shirwa (37) fra Somalia bor fortsatt på mottak, selv om han fikk innvilget opphold i Norge for nesten ett år siden. Det samme gjør nesten 3500 andre personer i Norge.

Kommuner og flyktninger

Shirwa (37) fra Somalia deler et lite rom med to andre landsmenn på Tverlandet mottak.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Det er trangt å bo tre personer på et rom, sier 37-åringen som deler rom med to andre landsmenn.

Tre senger, et kjøleskap, et bord og en TV fyller opp det lille rommet der de tre bor.

Årsaken er at han ennå ikke har fått tildelt en kommune å bosette seg i. Situasjonen hans er ikke unik.

Ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) sitter nesten 3500 personer i statlig mottak som er innvilget oppholdstillatelse i Norge.

– Disse menneskene må komme seg ut snarest mulig. De har etter en grundig vurdering fått oppholdstillatelse i Norge. Det haster med kvalifisering og integrering. Hver eneste dag de tilbringer i statlig mottak, er en dag mindre med kvalifisering og integrering, sier regiondirektør Dulo Dizdarevic.

(Saken fortsetter under bildet)

Kommuner og flyktninger

Livet på mottaket er blitt som et fengsel for Shirwa.

Foto: Kari Skeie / NRK

Har ikke mulighet

IMDi har bedt norske kommuner ta imot 2000 flere flyktninger i løpet av året. Årsaken er at flere asylsøkere som kommer til Norge har et reelt beskyttelsesbehov, samtidig som UDI behandler sakene raskere.

Antallet asylsøkere og flyktninger som får opphold øker stadig.

– Vi har ikke mulighet

Boligmangel fører til at Bodø kommune ikke vil ta imot flere flyktninger. IMDi har bedt kommunen om å bosette enda flere.

Ordfører Ole Henrik Hjartøy

Ordfører Ole Henrik Hjartøy.

Foto: NRK
Ida Pinnerød

Ida Pinnerød i Arbeiderpartiet.

Foto: Kari Skeie / NRK

Ordfører Ole Hjartøy (H) sier de ikke har mulighet.

– Vi har store utfordringer med å betjene det øvrige boligmarkedet i Bodø, så vi er nødt til å sette en begrensning, for og i hele tatt kunne betjene både flyktninger og byens befolkning som allerede er her, sier han.

Ikke umulig å løse

Bodø kommune sa ja til å bosette 70 flyktninger i år, men IMDi har bedt om at kommunen tar imot 20 ekstra før året er omme.

Denne uka skal saka behandles i bystyret, og der kommer ordføreren til å møte motstand fra Arbeiderpartiets Ida Pennerød.

– Det er viktig at vi som politikere skjønner at dette handler om viljen til å få til ei løsning, og til å gi mennesker på flukt en ny mulighet til en ny start, sier hun.

– Boligsituasjonen i Bodø er utfordrende, men det er ikke en umulig ting å løse. Bodø kommune har hatt denne type argumentasjon før, men vi som politikere har tatt grep og vil ta imot folk, fortsetter hun.

– Det er ikke mangel på politisk vilje, men rett og slett at vi ikke har flere boliger å tilby, sier Hjartøy.

Lever i uvitenhet

I Nord-Norge har direktoratet bedt om at kommunene tar imot 300 flere flyktninger, men til nå har regiondirektør Dulo Dizdarevic kun fått bosted til 100 av dem.

Shirwa prøver å få dagene til å gå. Han vet ikke hvor lang tid det vil ta, før han kan flytte fra mottaket og starte et nytt liv i en norsk kommune.

– Dagene går til å lage mat, spise og sove, sier han.

En kveld i uka spiller han fotball sammen med andre flyktninger. For Shirwa er livet på mottaket blitt som et fengsel.