Hopp til innhold

Vil utestenge mobbere fra fotballaget

Lederen for Brønnøysund idrettslag vil samarbeide med skolene for å utestenge mobberne fra idrettslaget. – Vi risikerer at mobberne blir helter både på skolen og på fotballaget, sier han.

Vil utestenge mobbere fra idrettslaget

For kort tid siden ble en ung gutt banket opp av to eldre ungdomsskoleelever på vei hjem fra skolen i Brønnøysund i Nordland.

Den episoden er på ingen måte unik i kommunen.

Derfor tar leder Kjell Oterholm i Brønnøysund idrettslag til orde for et utvidet samarbeid mellom idrettslagene og skolene.

– Mobbing er noe ordentlig svineri som jeg vil til livs. Men hvem skal ta ansvaret? Er det skolene eller idrettslaget? Vi må være åpne for et utvidet samarbeid, mener han.

(artikkelen fortsetter under)

Kjell Oterholm

NULLTOLERANSE: Idrettsleder Kjell Oterholm i Brønnøysund sier at dem som blir mobbet på skolen ofte trekker seg unna idretten. - Slik skal det ikke være, sier Oterholm.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Trekker seg ut av idrettslagene

Og i det samarbeidet ligger det at ungdom som mobber på skolen, kan bli utestengt fra organisert idrett.

– Og det er det flere grunner til at det er en god ide. Elever som opplever mobbing på skolen trekker seg ofte ut av idrettslagene. Dermed risikerer vi at mobberne blir stående igjen som helter, både på skolen og på fotballaget, sier Oterholm.

Han forteller at de allerede er i gang med å sende ut kraftige signaler.

– Vi har nulltoleranse for mobbing. Hvis vi får beskjed om at vi det foregår mobbing blir de skyldige møtt med ganske kraftige reaksjoner. Det innebærer også at vi utestenger dem.

(artikkelen fortsetter under)

Spillere i Brønnøysund

Jentene på fotballbanen i Brønnøysund kan bli utestengt fra fotballbanen om de mobber.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Støtte fra elever

Rektor Terje Heggen ved Brønnøysund skole ønsker et utvidet samarbeid velkommen.

– Lag og foreninger er en hittil ganske uutnyttet ressurs som kan være et godt bidrag i kampen mot mobbing. Vi har diskutert om de bør involveres i større grad, sier han.

Dorthe Slotvik

Elev Dorthe Slotvik støtter tiltaket om å utestenge mobberne.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Han forteller at skolen allerede har et godt samarbeid med politi og barnevern. Men det er ofte ikke nok for å hindre at konflikter fra idrettsmiljøet blir dratt inn i skolen, og omvendt.

På fotballbanen i Brønnøysund er ungdommene positive til kraftigere reaksjoner for å få bukt med mobbing.

– Det blir jo et problem hvis mobberen og den som mobbes spiller på samme lag. Mobberne bør utestenges, hvis ikke risikerer vi at mobbeofferet ikke tør å komme på trening, sier Dorthe Slotvik.

Halvparten mobbes

I en fersk rapport om barns levekår som er laget av Agderforskning kommer det frem at over halvparten av 10 år gamle barn sier de har blitt mobbet.

Erling Roland

Professor Erling Roland.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Det er derfor stort behov for handling. Men professor Erling Roland ved senter for atferdsforskning på Universitetet i Stavanger mener ikke Oterholm nødvendigvis er på riktig kurs.

– Det vil sitte langt inne hos meg å anbefale det som blir foreslått her. Det blir ikke lett for mobberne å se sammenhengen mellom det de gjør på skolen og det at de blir utestengt fra en fritidsaktivitet, sier han.

Han mener likevel at mobbing må føre til konsekvenser.

– Først og fremst tenker jeg at barn og unge som mobber andre må bli møtt med en tydelig konsekvens. De skal kjenne ubehaget ved at en voksen tar tak i det. Jeg mener at hensynet til den som blir mobbet er så sterkt at plagerne må følges opp med straff, mener Roland.

Har du tro på at slik trusler kan stoppe mobbing?