Hopp til innhold

Militærleir fra den kalde krigen blir litauisk «hytte»

Østeuropeere shopper militære anlegg i Norge. En familie fra Litauen er akkurat blitt eier av landets største «hytte».

Militærleiren i Skarsteindalen

Naturskjønne Skarsteindalen militærleir på Andøya ble bygd under den kalde krigen, her var mye hemmelig og kun utvalgte fikk slippe inn. Her bodde 900 mann tilknyttet Luftforsvaret og de mange aktivitetene på Andenes flystasjon.

Foto: NRK

Familien fra Litauen la 300.000 kroner på bordet til Skifte eiendom, og en messe og forlegning i Skarsteindalen militærleir 12 kilometer fra Andenes sentrum ble deres. Her har de 3635 kvadratmeter å boltre seg på, og vil bruke stedet til fritidsformål, skriver Aftenposten.

Vil drive turistfiske

Ifølge avisen er også nabobygget til militærleiren nær Andenes i Nordland kjøpt opp av en familie fra Litauen.

Befalsforlegningen like ved er kjøpt av et litauisk firma som vil satse på turistfiske. Samtlige militær anlegg er frigitt av Forsvaret, og ble lagt ut for salg hos skifte Eiendom i 2007.

Til nå er 29 bygg solgt. Kjøperne kommer fra Nederland, Litauen og Norge.

– Det har blitt nytt liv i leiren. Her er forskjellige verksteder og servicenæringer. Noen satser på turistfiske, mens andre vil bruke stedet som hytte, sier Marit Jakobsen Leganger til Aftenposten.

Flere av byggene i den tidligere militærleiren i Skarsteindalen er allerede solgt. Mange av disse blir i dag benyttet til alt fra forskning og næringsutvikling til turisme.

Forsvaret har siden 2003 gradvis avsluttet sin virksomhet i leiren og er helt ute i løpet av 2013. Arbeidet med å selge leiren startet i 2007 og Skifte Eiendom har siden den gang sikret og solgt mange ev eiendommene.

Leiren består av totalt 29 bygninger oppført i perioden 1959–1986. Totalt skulle 37000 kvadratmeter bygningsmasse selges.

Hysj-hysj under den kalde krigen

Skarsteindalen militærleir

Skarsteindalen leir består av flere ulike bygningstyper, og har en bygningsmasse på 32.000 kvm, samt et fjellanlegg.

Foto: Skifte einedom

Det er en spesiell æra som nå er over for Skarsteindalen militærleir på Andøya.

Leiren ble bygd under den kalde krigen for å huse soldatene som skulle forsvare den militære flyplassen på Andøya. På det meste bodde det 900 personer her, som var tilknyttet Luftforsvaret.

Ideen med å la leiren 13 kilometer fra flyplassen, var at mannskapene skulle bo trygt om «noen» med atomvåpen angrep flystripen, ifølge Aftenposten.

Fjellanlegget ved Skarsteindalen leir

Fjellanlegget ved Skarsteindalen leir er nå solgt

Foto: Skifte Einedom