Hopp til innhold

Tok førstehjelpskurs - reddet liv

To uker etter at Tor- Arne Teigan (16) var på førstehjelpskurs i Norsk Folkehjelp, reddet han trolig livet til ei ung jente.

Tor Arne Teigan i Norsk folkehjelp

HELTEMODIG INNSATS: Tor Arne Teigan på 16 år reddet livet til ei nesten jevngammel jente bare kort tid etter at han tok førstehjelpskurs. Her er han fotografert på Andøya, der han nylig deltok som frivillig under romfartsjubileet.

Foto: Privat

Folkehjelperen, som er medlem i Norsk Folkehjelp Vesterålen, var på vei hjem fra skolen på Melbu forrige fredag. Da han gikk av bussen ved bussterminalen på Sortland begynner ting å skje.

Ei jente har fått et hardt epilieptisk anfall, og ei venninne av henne kommer løpende og ber om hjelp.

Pustet ikke

Bare to uker tidligere hadde Tor-Arne Teigan vært på førstehjelpskurs i Norsk Folkehjelp. Han løper bort til jenta, som ligger livløs på bakken.

– Jeg gjorde det jeg måtte og sjekka om hun pustet. Det gjorde hun ikke, forteller Tor-Arne Teigan til NRK.no.

Våkner opp

16-åringen legger jenta i ei slik stilling at han kan starte førstehjelp.

– Jeg ga henne hjertekompresjon og innblåsinger i 5-6 minutter. Hun hadde akkurat begynt å puste igjen da ambulansen kom.

Den atten år gamle jenta ble sendt til Nordlandssykehuset på Stokmarknes. Ifølge livredderen har det gått bare bra med henne.

– Kjempebra, sier Teigan. Og legger til at det føles godt å ha gjort det som trengs i en sånn situasjon.

– Folkehjelpa er tingen

Det er Norsk folkehjelps nettside som skriver om den heltemodige innsatsen. Han meldte seg inn i Norsk Folkehjelp i april i fjor, etter å ha vært en periode i Røde Kors.

– Folkehjelpa var tingen for meg, sier den engasjerte ungdommen.

– Modig gjort

Innsatsleder Vegard Lindbæk i Norsk Folkehjelp

Vegars Lindbæk i Norsk Folkehjelp.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

I Norsk Folkehjelp mener de innsatsen hans er beundringsverdig.

– Det er modig gjort av en ungdom å tørre å ta initiativet inn i en så alvorlig situasjon. Mange vil ikke ha turt det samme som han, så vi er stolte av å ha han i våre rekker, sier rådgiver for Reding og beredskap i Norsk Folkehjelp, Vegard Lindbæk.

Fikk takk fra mora

16-årigen fikk i ettertid en SMS fra moren til jenta med en stor takk for at datteren hennes fortsatt er i live.

– Jeg er svært glad for at jeg tok førstehjelpskurset. Det er klart man gjør seg noen tanker om hva som hadde skjedd om jeg ikke kunne førstehjelp. Dette motiverer meg til å fortsette med å lære meg førstehjelp og på sikt bli førstehjelpsinstruktør.

Tårene trillet

Overfor NRK røper liveredderen at han ble satt litt ut da meldinga fra mora tikka inn på mobilen.

– Jeg var på fisketur på Andøya, der jeg kommer fra. Mora takka for det jeg hadde gjort og sa at dattera kanskje ikke hadde vært i livet hvis det ikke hadde vært for meg. Det var ei melding som fikk tårene til å trille, avslører Tor-Arne Teigan.