Hopp til innhold

Setter inn fly i søket etter Joey (19)

Norsk politi har ombestemt seg, og vil likevel søke etter den savnende 19-åringen Joey Ravn. Allerede torsdag ettermiddag vil flere småfly være i lufta – for å lete etter gutten.

Joey Ravn

Norsk Folkehjelp skal søke etter savnede Joey Ravn på norsk side av grensen.

Foto: SVT/Privat

Politiet hadde i utgangspunktet vurdert det som usannsynlig at savnede Joey Ravn har kommet seg over grensa til Norge, og ville derfor ikke delta i søket etter mannen som har vært savnet i to uker. I dag har Midtre Hålogaland Politidistrikt besluttet å iverksette søk etter Joey.

– Søket vil foregå med småfly fra Bodø Flyklubb og starter nå i ettermiddag. Søket vil foregå fra Hellemobotn og sørover på norsk side av riksgrensen, sier stabssjef med Magne Hugo Nilsen ved Midtre Hålogaland politidistrikt til NRK.no.

Men håpet om å finne den savnende 19-åringen.

– Jeg har ingen overdrevne forhåpninger om at vi skal finne han, sier han til NRK.no.

Terrengsøk fredag

Fredag starter Norsk Folkehjelp søk etter den savnede 19-åringen fra Danmark.

Starter søk

– Vi er ti mann som fredag skal gå opp til Hellemobotn innerst i Tysfjord. Vi vurderer fortløpende om vi skal bruke hele helga på å søke i området opp mot svenskegrensen etter savnede, forteller Vegard Lindbæk i Norsk Folkehjelp, til NRK.

Politiet har etter at dansken ble meldt savnet vurdert det som usannsynlig at 19-åringen har kommet seg til Norge, og har derfor ikke gjort søk i disse områdene.

– Vi har fått lite info fra Sverige, men vi vet at pårørende skal søke på svensk side. Jeg har personlig vært i kontakt med familien til savnede. Vi håper vi kan bidra til å se om det kan være spor på norsk grense, fortsetter Lindbæk.

Norsk Folkehjelp vil følge turstier som er merket opp mot svenskegrensen, og de er overbevist om at det er mulig å ta seg over grensa til Norge i området, til tross for ulendt terreng.

– Norsk politi vil ikke søke etter den savnede, hvorfor tar Norsk Folkehjelp dette initiativet?

– Vi har sett på det som kom fram etter letekasjonen på svensk side. Joey Ravn forsvant bare to mil fra grensa og det er mulig at han kan ha kommet over. Vi ser at ting har stopp litt opp i byråkratiet, da kan vi kanskje hjelpe til litt, avslutter Lindbæk.

Joey Ravn

Svensk politi har lett etter Joey Ravn med helikopter i området der han først ble meldt savnet. Nå er søkene avsluttet.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Hjerteskjærende

– Vi håper fortsatt at Joey fortsatt er i live. Det er hjerteskjærende å tenke på at han kanskje har klart å holde seg i live helt til nå, og ligger og dør fordi politi og byråkrati ikke klarer å skjære igjennom og finne ut hvem som skal gjøre hva. Rotet og kaoset kan koste Joey livet, sa Joey Ravns svoger til NRK i går.

Familien til savnede har gått ut i media og på Facebook for blant annet for å få norsk politi på banen.

– Dette er beinhardt for familien. Joey har vært ute i villmarka i to uker og kan være skadet og utsultet. Når svensk politi ikke har funnet han, er det realistisk å tro at han har kommet seg over grensa til Norge. Det er tross alt bare to timer fra teltleiren til grensa, fortsetter svogeren.

Flere som er innmeldt i Facebook-gruppen sier de nå har skrevet brev til justisminister Grete Faremo med anmodning om å gjøre søk på norsk side av grensa.

Foreldrene til savnede Joey Ravn

De pårørende fortviler etter manglende initiativ fra norsk politi. De har fortsatt trua på at Joey er i live.

Foto: Dansk TV2

Familien skal lete

Joey Ravn ble meldt savnet i fjellheimen i Nord-Sverige 25.juli, 2 mil fra Tysfjord. Nittenåringen var på telttur med en to år yngre kompis da han ikke returnerte til avtalt tid etter en fjelltur.

Nå starter hans nærmeste en egen leteaksjon på svensk side av grensa.

Familien var i går på vei fra Roskilde i Danmark til Luleå Norrbotten. Politiet der skulle hjelpe familien med informasjon og koordinater fra den nå avsluttede leteaksjon.