Hopp til innhold

500 studenter på venteliste for å få studentbolig i Bodø

I Bodø er det 500 studenter som står i venteliste for å få studentleilighet. – På sikt trenger vi 500-1000 nye boliger, sier Studentsamskipnaden.

har fått hybel

Studentene Yang Liu og Catharina Breivik er blant de heldige som har fått seg studenthybel.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Studentene Yang Liu fra Kina og Catharina Breivik fra Bodø har begge studenthybel hos Studentsamskipnaden i Bodø.

– Det er veldig fint å få en litt billigere plass å bo når man er student, sier Breivik.

Og de to er heldige. For når det kommer over 3000 nye studenter til Bodø til høsten, er det bare et fåtall som kan vente seg at det står en studentleilighet klar til dem.

bente larsen

Direktør Bente Larsen ved Studentsamskipnaden i Bodø tror situasjonen løser seg for studentene hvis de har litt tålmodighet.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

– Det er et stadig mer krevende leiemarket, både i forhold til å få bolig og til pris, sier direktør Bente Larsen ved Studentsamskipnaden i Bodø.

Brakker fra Glomfjord berger studentene

I Bodø er det per i dag 480 studentboliger på 6000 studenter. 500 studenter står allerede på venteliste. Det gjør at det gjøres strakstiltak for å tilby tak over hodet for flest mulig av dem.

Tidligere i år ble det klart at REC i Glomfjord skulle avvikle driften. Dermed ble mange boliger stående ledige, og det kan nå studentene i Bodø nyte godt av. Et brakkeanlegg fra Glomfjord skal nemlig fungere som midlertidig bosted for 20 studenter.

Stort behov de neste årene

I løpet av neste skoleår skal studentskipnaden bygge 72 helt nye boliger. Likevel er det bare et lite steg mot det antallet boliger som må til for å dekke etterspørselen.

– Vi regner med at det er behov for 500-1000 nye studentboliger de neste ti årene, og vi håper å kunne bygge nytt jevnlig fremover, Bente Larsen.

Så mange venter på studentbolig

Studiested

 Antall studenter

Antall studentboliger

Studenter per bolig

Antall på venteliste

 Bodø

 6000

480

12,5

 500

 Tromsø

 10 000

1506

6,6

 1729

Trondheim

 22 000

4800

4,6

2000

Narvik

 1700

325

5,2

 30

Nesna

 1100

288

3,8

 0

Kunne ikke beholde boliggarantien

I fjor var det flere studenter som måtte innlosjeres på sovesaler på universitetet. Boliggarantien gjorde at universitetet var pliktige til å tilby en form for tak over hodet dersom de søkte om dette innen en gitt frist.

I år er imidlertid denne ordningen avviklet.

– Det er stadig større press i utleiemarkedet, og vanskeligere å oppfylle boliggarantien, sier Bente Larsen.

Det fører til at studentene må finne seg private utleiere, men også dette er et market som er vanskelig å komme inn på. I tillegg er prisene langt høyere enn det Studentsamskipnaden opererer med.

Kjell Pedersen

Informasjonssjef Kjell Pedersen ved Studentsamskipnaden viser hvor de 20 nye hyblene kommer. I bakgrunnen er Nedre Hammarlia studenthybler. Bygget ble brukt under OL på Lillehammer, og fraktet til Bodø etter OL.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Billige studenthybler, men dyrt privat

Snittprisen for å leie studenthybel i Bodø ligger fra 3600 til 3900 kroner. Til sammenlikning koster en studenthybel i Tromsø mellom 2500-3100 kroner, mens Trondheim har en snittpris på 3000 kroner.

En hybel på det private markedet koster gjerne over 1000 kroner mer.

Bodø kommer likevel best ut

Det er køene i de tre nordligste universitetsbyene som nå har blitt kartlagt. Selv om 500 nye studenter må innfinne seg med å stå på venteliste i Bodø, er situasjonen enda verre i Trondheim og Tromsø.

Situasjonen er imidlertid betraktelig bedre i høgskolebyene Narvik og Nesna. Mens 30 står på venteliste i Narvik, får alle som ønsker det studenthybel på Nesna.

– Ha tålmodighet

Selv om ventelisten er lang for å få studentbolig ved alle de nordligste universitetene, har Bente Larsen i Studentsamskipnaden tro på at det skal løse seg for alle sammen.

– Man må ha tålmodighet og prøve å finne seg en plass å bo, for det vil løse seg for de aller fleste hvis man bruker litt tid og gjør litt innsats.