Hopp til innhold

Turistguide ville selge alkohol til pensjonister

Ved en ren tilfeldighet fant Tollvesenet i går over 1000 liter alkohol i en turistbuss fra Østerrike. – Vi har aldri vært borti lignende, forteller sjef ved Narvik tollsted Rolf Berget.

Det var torsdag ettermiddag at tollvesenet ved Narvik gjorde det rekordhøye beslaget ved en Esso-stasjon i Bjerkvik utenfor Narvik.

– Betjenter fra Narvik Tollsted var i Bjerkvik på et annet oppdrag, og bestemte seg for å ta en rutinekontroll på en turistbuss som hadde stopp i Bjerkvik.

– Ville tjene penger

Det skulle ikke vise seg å være noe dum idè. I den Østerrikske bussen ble det funnet 1094 liter alkohol. Det var 855 liter mer enn den lovlige kvoten til de 48 passasjerene i bussen.

– Dette er et rekordhøyt beslag for Tollvesenet i Narvik. Vi har aldri vært borti lignende, sier Berget til NRK.no.

Men de 48 pensjonistene som var på norgesbesøk hadde ikke kjennskap til smuglingen.

Toller Rolf Berget

Rolf Berget ved Narvik tollsted sier det var en ren tilfeldighet at tollerne kontrollerte bussen.

Foto: Mona Gingstad / NRK

– Guiden i bussen innrømmet på stedet at det var han alene som hadde tatt med seg alkoholen fra Østerrike. Målet var å selge det videre til turistene, og tjene seg gode penger.

40 000 i bot

Saken ble torsdag sendt videre til politiet i Narvik, som behandlet saken fortløpende.

– Vi anmeldte forholdet på grunnlag av en rapport fra tollvesenet. Vår jurist har utarbeidet en straffeutmåling i form av bøtelegging, sier Adelheid Flakstad ved Narvik politistasjon.

Den østerrikske statsborgeren har fått en bot på 40.000 kroner, som han betalte umiddelbart.

Nå er bussen og guiden på veien igjen, og fortsetter turen sørover i fylket.

– Guiden ble igjen hos politiet til boten var betalt, før han tok flyet til Bodø og møtte resten av reisefølge og fortsatte jobben som guide, forteller Flakstad.