Hopp til innhold

Går kollektivtilbudet etter sømmene

Helene Henriksen og Julianne Jonassen skal reise fylket på langs for 400 kroner.

Torghatten

Jentene fikk en nydelig utsikt fra Torghatten i dag.

Foto: Privat

– Vi har det veldig fint. Vi er så glade for å være i gang og ha kommet oss ut på tur, sier Helene Henriksen (19) til NRK.no

Henriksen skal sammen med sin venninne Julianne Jonassen (18) reise Nordland på langs, fra Bindal til Andøy, for 400 kroner. Det er det det koster for et Ungdomskort i Nordland.

Øyhopping

Ungdomskortet får man ved å betale en engangssum på 400 kroner. Da skal man kunne reise fritt med Nordland fylkeskommunes buss- og hurtigbåtruter i hele fylket i 30 dager.

Hvorfor ville dere bruke sommerferien deres på akkurat Ungdomskortets muligheter og eventuelle begrensninger?

– Vi har ikke så veldig mye erfaring med bruk av kortet, men vi vil prøve å vise at det går an å bruke det på langtur, ikke bare mellom skole og jobb. Man kan til og med bruke det på øyhopping om man vil, sier Henriksen, og legger til:

– Det blir jo artig å se om man faktisk får bruke det over hele fylket.

Henriksen og Jonassen

Jentene sjekket i går inn på Bodø Lufthavn for å fly til Brønnøysund hvor hele rundreisen startet.

Foto: Privat

Gleder seg til å møte mennesker

– I dag er vi i Brønnøysund. Så går turen videre til Ylvingen og Vega, deretter Sandnessjøen og Træna. Så reiser vi oppover mot Bodø, Værøy og Svolvær, forteller Henriksen.

Jentene er svært spente på om alle planene vil klaffe.

– Foreløpig ser det veldig greit ut. Ruta vår har gått veldig opp med hurtigbåt og buss, men det gjenstår å se om dette funker i praksis. Vi kan jo støte på noe uventet.

Det hersker ingen tvil om at man vil kunne møte på en hel del mennesker når man skal reise kollektivt fra Bindal til Andøy. Dette er kanskje noe av det jentene ser mest fram til:

– Vi gleder oss veldig til å møte folk! Vi er begge sosiale og åpne personer, så vi gleder oss til å prate med folk underveis, sier Henriksen, som også kan fortelle om overnattingsplanene langs fylket:

– Vi har med oss soveposer, men ikke telt. Vi satser på å ligge hos kjentfolk underveis.

Henriksen og Jonassen

Henriksen og Jonassen på tur med oppakning og soveposer hengende på sida.

Foto: Privat

Hektisk rundreise

Jentene som skal reise Nordland på langs, sier til NRK.no at det ikke er noe de gruer seg til på turen, men at det jo naturligvis vil kunne komme noen utfordringer underveis.

– Det verste blir kanskje å komme seg opp om morgenen, ler Henriksen.

Til daglig studerer hun på NTNU i Trondheim, og Jonassen er lærlig som brønnoperatør på oljeplattform. De to jentene sitter også i ungdommens fylkesting sammen.

– Det blir mye reising, men med et par innlagte pauser. Vi har blant annet vært på Torghatten allerede. Og vi har lagt inn stopp på sjokoladefabrikken på Værøy og Petter Dass-museet på Alstadhaug. Det er det som er så artig! Vi har sett veldig lite av Nordland før, og nå får vi med oss så mye.

Jentene er også aktive på de sosiale nettstedene Twitter og Facebook, og dette er mest for å promotere bloggen sin. Denne oppdaterer jentene daglig til glede for de som vil følge med langs Nordlands lagstrakte fylke.

– Vi håper at fylkeskommunen skal kunne bruke den informasjonen vi sitter på senere når de eventuelt trenger å gjøre forandringer i ruter og liknende, avslutter Henriksen.