Hopp til innhold

Mener konsekvensene kunne blitt alvorlige

Det er avdekket alvorlig rutinesvikt ved Vefsn legesenter. – Uforsvarlig drift, sier fylkeslege Jan Petter Lea.

Fylkeslege Jan Petter Lea

– Uforsvarlig drift, sier fylkeslege Jan Petter Lea om forholdene ved Vefsn legesenter.

Foto: Gisle Forland / NRK

Flere feil i journalsystemet ved Vefsn legesenter er avdekket og kunne fått alvorlige konsekvenser for pasientene.

Det var i 2011 at feilen ble oppdaget, men problemene skriver seg fra året før. Det dreier seg om over 1000 feilførte journalnotater som er tilknyttet feil pasienter, eller som er blitt borte fra pasientjournaler. Konsekvensene kunne blitt alvorlige, sier fylkeslege Jan Petter Lea, som ser svært alvorlig på saken.

– Får ikke oppfølging

– Slike feil kan føre til at pasienter ikke får den oppfølging de skal ha, eller at viktige opplysninger om tidligere sykdommer eller tidligere helseforhold ikke er på plass der de skal være, sier Lea.

Da kommunen oppdaget feilen ble det satt igang et arbeid umiddelbart for å avdekke årsaken og finne en løsning. Det arbeidet er avsluttet og nye rutiner er nå på plass for å hindre at det skal skje igjen.

Nye rutiner på plass

Lederen for helsetjenesten i Vefsn, Hans Leo Dagsvik er sikker på at pasientene er trygge. Kommunen har nå fått på plass nye rutiner, sånn at dette ikke skjer igen.

– Ja nå føler jeg meg helt trygg på denne saken ut fra den gjennomgangen vi har hatt i Helsetilsynet. Vi synes jo det er veldig beklagelig at denne feilen oppsto,og vi erkjenner at dette er vårt ansvar, sier Dagsvik.

Regner saken som rimelig unik

Fylkeslegen har avsluttet saken og bemerker at de forutsetter at legesenteret følger de nye rutinene. Hos fylkeslegen regner de saken som rimelig unik.


– Vi har hatt tilsyn mot andre fastleger og legevakter. Men vi har ikke vært borti lignende problemstilling de to årene jeg har vært her, sier Lea.

Dersom det er pasienter i Vefsn som var syke i 2010 og som lurer på om det er feil i deres journal kan ta kontakt med Vefsn Legesenter.