Hopp til innhold

Unge snakker mindre om psykisk helse enn for fem år siden

En ny rapport fra Norsk institutt for by- og regionsforskning viser at unge er mindre villige til å snakke om sine psykiske problemer nå enn for fem år siden.

ungdommer

Martin Hansen (fra venstre), Nora Aakre, Arne Lund og Marina Kvig og Kristine Iversen kjenner flere som sliter med psykiske problemer.

Foto: Hilde Lorentsen / NRK

På gata i Bodø møter NRK en ungdomsgjeng som langt på vei bekrefter mye av det som står i den ferske rapporten.

Redde for hva andre skal tro

– Jeg tror det er veldig mange unge med psykiske problemer som ikke snakker om det, sier Arne Lund.

Han tror problemet handler mye om de forventningene som stilles til dagens unge.

– Jeg tror mange er redde for hva andre skal tro om dem når de åpner seg. Det er jo ikke bra, sier han, mens Kristine Iversen sier seg enig.

– Du vil jo ikke at folk skal tro at du går rundt og ser ned på deg selv, sier hun.

– Veldig trist

Unge er den aldersgruppen der det er minst vilje til å snakke om psykiske problemer. I dag oppgir færre unge enn i 2007 at de ville snakket med familie og kolleger om problemene sine.

– Jeg synes det er veldig trist at det går i den retningen, at ungdom ikke ser seg i stand til å dele. Jeg tror det handler om at det fortsatt er mye stigmatisering rundt det med psykiske lidelser og utfordringer, sier Tove Gundersen.

Mener skolene må ta det på alvor

Tove Gundersen

Generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse er bekymret for utviklingen.

Foto: Steinar Sværen

Gundersen er generalsekretær i rådet for psykisk helse, og er bekymret for utviklingen. Hun tror noe av problemet handler om at skolene ikke er flinke nok til å ta tak i problemene tidlig nok.

– Så her har lærere og helsesøstre noe å jobbe med, det er viktig for de unge å skjønne at problemene deres ikke nødvendigvis er så farlige.

– Ganske vanlig med utfordringer i livet

– Hva er grunnen til at unge synes det er så vanskelig å snakke om sine psykiske problemer?

– For noen tror jeg det handler om at man ikke har kunnskap nok om omfanget, og at det faktisk er ganske vanlig å ha utfordringer i livet, sier hun.

– Dessuten tror jeg det handler om ungdommer som har en tanke om at livet skal gå rett fram uten noen hindre.

Sosiale medier kan være et problem

Hun tror den utstrakte bruken av sosiale medier kan ha noe av skylda for det økende tallet, selv om det ikke nødvendigvis er «glansbildene» som skaper de største problemene.

– For dem som sliter med å være sosiale, kan blogger og sosiale medier være en måte de kan isolere seg i timevis, sier hun.

– Eller til og med dagevis.