Hopp til innhold

- Spesielt å holde fest i dag

Samme dag som det i Bodø blir feiret 100 år med norsk militær luftfart, og flyplassen i Bodø feirer 60 år, skal Stortinget nå vedta å legge ned kampflybasen i byen.

Bodø Airshow 2012 rigges til

I helga skal skandinavias største flyshow holdes, men det er med bismak at det feires for flere av de ansatte ved Bodø hovedflystasjon. Her i fra et flyshow i 2008.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Flysoldat Stordal ordner til fest samme dag som basen skal legges ned

Presseoffiser i Luftforsvaret, Brynjar Stordal.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Det er ganske spesielt å holde fest i dag samtidig som man vet at stortinget nå vedtar å legge ned arbeidsplassen vår, sier Brynjar Stordal, presseoffiser i Luftforsvaret.

Selv om de ansatte har visst hvilken retning dette kom til å ta, vil det i følge Stordal nå bli en annen alvor når det er fattet en endelig beslutning på Stortinget.

Onsdag kveld holdes det på Bodø hovedflystasjon fest med 1000 inviterte.

Nå blir de vingeklippet

Bodø tapte kampen mot Ørland om å bli ny hovedbase for Luftforsvarets kommende kampfly av typen F-35 Lightning II. Nå er det usikkerhet som vil prege hverdagen til de ansatte.

– Situasjonen er nå slik at folk må bestemme seg for hvordan de skal legge opp livet sitt framover, sier Stordal.

Nå venter de ansatte spent på et iverksetningsbrev som vil fortelle dem hvor lang tid det vil ta før basen i Bodø må stenge dørene.

– Men i helga blir det full fest

I helga setter de ansatte avgjørelsen litt til sides for å feire dobbeltjubileumet med 100 år for norsk militær luftfart og 60 år for Bodø Lufthavn. Det hele feires med16 timers aktivitet både i lufta og på bakken, med fly fra hele Europa.

– I helga blir det full fest på området, med over 140 fly fra både inn- og utland. Alt fra store tank- og transportfly fra Forsvaret til små private fly, sier Stordal.

Øving til Bodø Airshow 2012

Bodø Airshow 2008

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Bodø Airshow 2012 er et internasjonalt flystevne med både militære og sivile deltakere fra mange nasjoner. En av verdens fremste formasjonsflygere, Frecce Tricolori er et av trekkplasterne.

– At vi får Frecce Tricolori hit, er som om Parkenfestivalen her i Bodø skulle få besøk av U2. Det er utrolig stort, sier stevnesjef Håvard Breivik til Teknisk Ukeblad.

Det eventuelle overskuddet fra flyshowet vil bli fordelt mellom Støtteforeningen for kreftsyke barn avdeling Nordland og Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Nordlandssykehuset