Hopp til innhold

Skatteetaten følger bloggerne tett

Skatteetaten leser blogger for å se om alt går riktig for seg. – Det er tusenvis av bloggere som tjener penger på bloggen sin, og de vet overraskende lite om skatteregler, sier bloggekspert.

Faksimile fra forskjellige bloggere

Fra å være dagbok på internett har bloggene utviklet seg til å bli et samarbeid mellom annonsører og bloggerne selv. Dermed har det blitt penger å tjene for dem som har mange nok lesere.

Foto: Faksimile fra forskjellige bloggere

– Vi ser at mange av bloggerne ikke er bevisst på skatteregler i det hele tatt, sier Merethe Troli, som er underdirektør i Skatt Nord.

Fra å være dagbok på internett har bloggene utviklet seg til å bli et samarbeid mellom annonsører og bloggerne selv. Dermed har det blitt penger å tjene for dem som har mange nok lesere.

Imidlertid har skatteetaten merket seg at ikke alle er like nøye med å føre opp inntektene.

– De er ikke bevisst på at når de tjener penger, så er de i grenseland mellom næringsvirksomhet og hobby. Vi ser at ikke alle registrerer seg i merverdiregistret dersom de tjener over 50.000 kroner, sier Merethe Troli.

Følger bloggerne tett

Underdirektør i Skatt Nord, Merete Troli

Underdirektør i Skatt Nord, Merete Troli.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Det betyr at skatteetaten nå skal følge nøyere med.

– Vi følger de ganske tett og har ansatte over hele landet som jobber med e-handel og blogging. Vi har også spesialister på nett som følger opp trendene innen e-handel og blogging.

Troli forteller at blogginga har blitt mer kommersiell og mange bloggere har inntekter via annonser, lenker og andre ting som er relatert til blogginga. Mange får også tilsendt produkter de får betalt for å teste.

– Kan overraskende lite

En som følger bloggmiljøet tett er Thomas Moen. Han lanserer neste uke en fagbok om blogging. Moen forteller at bloggerne vet overraskende lite om skattereglene.

– De bloggerne som jeg snakker med vet ikke hva de skal forholde seg til, og de syns at det er vanskelig å finne den riktige informasjonen på nett og andre steder, sier han.

Moen har jobbet med kommersiell bloggplattformer siden 2004, og mener selv han er den personen i Norge som vet mest om blogging.

Thomas Moen

Forfatter og blogger Thomas Moen.

Foto: Eirik Urke

Han tror problemet skatteetaten vil ta tak i først og fremst skyldes at bloggerne er unge.

– De som kalles rosabloggere, som blogger kommersielt og samarbeider med merkevarer, kan ofte ganske lite. Dette er unge jenter som kanskje ikke har lært om dette på skolen ennå, og som ikke vet hvordan de skal forholde seg til skatt og innrapportering av gaver og slike ting, sier Moen.

Tusenvis tjener penger

Han tror imidlertid skatteetaten har en formidabel jobb foran seg.

– At folk har bloggen som jobb og tjener penger på den er nytt i Norge. De som driver med dette bruker også alt annet enn de tradisjonelle kanalene for å få tak i informasjon. Også tror jeg rett og slett de ikke er interessert, sier han.

– Hvorfor vanlig er det at bloggerne tjener penger?

– De siste årene har vi sett en enorm eksplosjon Vi kan kanskje si at det er rundt 15-20 mennesker i Norge som lever av bloggen sin alene, men det er tusenvis av bloggere som tjener penger på bloggen sin, sier Moen.

Kan få konsekvenser

Merethe Troli hos skatteetaten understreker at det å tjene penger som blogger er fullt lovlig.

– Det er jo veldig fint at folk kan tjene penger. Men det er ikke noen andre skatteregler for dem som tjener penger gjennom en blogg på nett, enn de som tjener penger på andre måter.

Og for å unngå at unge mennesker pådrar seg straffeskatt og betalingsanmerkninger er skatteetaten ute på de videregående skolene og gir informasjon.

– Vi informerer gjennom noe som heter spleiselaget.no, og der finner man den informasjonen man trenger om skatt og blogger, sier Troli.