Hopp til innhold

Klara (33) vil bruke sine erfaringer som fosterbarn

Barnevernet og fylkesmannen vil at tidligere fosterbarn skal melde seg. De har en helt spesiell kunnskap som kan komme dagens fosterbarn til gode. Klara Kristin Steinsland (33) i Bodø synes det er en god ide.

Klara Kristin Steinsland

HAR ERFARINGER SOM FOSTERBARN: 33 år gamle Klara Kristin Steinsland i Bodø bodde i fosterhjem på Landegode fra hun var 11 år. Nå vurderer hun å bruke sine erfaringer til å finne ut av hvordan dagens fosterbarn har det.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Tidligere fosterbarn skal nå brukes for å føre tilsyn med dem som nå er i fosterhjem. En tilsynsfører skal være barnas talsmann, og voksne som har egne erfaringer med barnevernet kan være spesielt godt egna til denne jobben, mener Fylkesmannen.

Forstår fosterbarnet bedre

33 år gamle Klara Kristin Steinsland vokste opp sammen med søstra si i fosterhjem på Landegode i Bodø. Hun synes ideen er veldig god.

– For min del kunne det ha vært noe annet å prate med en som sjøl hadde vært oppfostra i fosterhjem i stedet for å ha bare en vanlig kontaktperson. Jeg tror det ville ha vært lettere med en voksen som kanskje forsto meg bedre, sier hun.

Kan være fantastisk

Klara kom til Landegode som elleveåring, og fant seg fort til rette både i fosterhjemmet og på skolen.

– Jeg følte meg aldri som noen «outsider». Fosterforeldrene mine er omtenksomme og trygge, sånn som en mamma og pappa skal være . De har rett og slett vært fantastiske, og jeg hadde neppe vært den jeg er i dag hadde jeg ikke kommet til dem.

Ikke alle finner seg like godt til rette i et fosterhjem som Klara og søstra. Hvert år plasseres tusen nye barn i fosterhjem her i landet. Og alle disse har krav på en tilsynsfører som kommer på besøk fire ganger i året, og skriver rapport etterpå.

Tilsynet fungerer dårlig

I Nordland er det over halvparten av barna som ikke får det tilsynet de har krav på. Det synes 33-åringen i Bodø er synd. Og kanskje kan det å rekruttere blant hennes gruppe være et lite skritt i riktig retning. Tanken er at tidligere fosterbarn best skjønner hvor skoen trykker.

– Selv fikk jeg hjelp fra psykologer i barne - og ungdomspsykiatrien og fra fosterforeldrene mine. Men tilsyn er viktig. For fosterbarn er ikke som andre unger, som vokser opp i et stabilt miljø. De har flyttet mye og har mange tanker i hodet. Alle fosterbarn er ulike, men en voksen som selv har vært fosterbarn kan forstå bedre, sier Klara Kristin Steinsland.

Må ikke gå for fort fram

Og så er det viktig å ta seg tid.

– Jeg tror det er veldig viktig at en tilsynsfører ikke går for fort fram, men bruker tid for å bygge opp tillit. Det å skrive rapport om hvordan barnet har det i fosterhjem kan ikke være enkelt, så jeg tror det må opplæring til.

Personlig erfaring

Ingunn Aronsen Brenna, rådgiver hos fylkesmannen

Ingunn Aronsen Brenna, rådgiver hos fylkesmannen.

Foto: Barbro Andersen / NRK

En tilsynsfører skal fange opp hvordan barnet egentlig har det. Nå vil fylkesmannen i samarbeid med Bufetat og tre nordlandskommuner rekruttere dem som sjøl har vokst opp i fosterhjem som tilsynsførere.

– Vi tenker jo at gjennom deres personlige erfaring med å være i fosterhjem, så har de en kompetanse som gjør at de kanskje kan se situasjonen til de som nå er i fosterhjem fra et annet perspektiv, sier rådgiver Ingunn Aronsen Brenna.

Tar utfordringa

Foreløpig har sju tidligere fosterbarn i Nordland meldt seg. I juni skal de gå på kurs i for å lære å bli tilsynsførere. Nå vurderer den 33 år gamle tobarnsmora i Bodø å gjøre det samme.

– Ja, hvis det er mulighet for det, så er det veldig interessant. Jeg tror jeg har mye å tilføre, sier Klara Kristin Steinsland til NRK.no.