Hopp til innhold

– Faremo er en politisk vits

– En politisk vits. Det sier hovedvernombudet ved Midtre Hålogaland politidistrikt om jusitisminister Grethe Faremo fordi han mener hun bidrar til nedbemanning av politiet.

Grete Faremo

Hovedvernombudet ved Midtre Hålogaland politidistrikt mener justisminister Grete Faremo er en politisk vits.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I et åpent brev til justisminister Grete Faremo spør hovedvernombud ved Midtre Hålogaland politidistrikt, Ulf Ruud Larsen, hva statsråden vil med politiet i Norge. Ruud Larsen viser til at selv med mer penger til politiet, slår fordelingen svært skjevt ut.

– Feil fordelingsmodell

– Vi i Midtre Hålogaland politidistrikt, som omfatter de tidligere politikammerne i Lofoten og Vesterålen, Narvik og Harstad, får 20 millioner kroner mindre til politiarbeid enn Troms politidistrikt. Dette fordi regjeringen legger til grunn den såkalte Fürst og Høverstad-modellen når pengene skal fordeles. Og denne modellen slår helt feil ut for oss, sier Ulf Ruud Larsen.

Han mener det er tatt alt for store hensyn til hvor mange tettsteder på over 50.000 innbyggere de enkelte politidistrikter har, når pengene skal fordeles.

– Ikke tatt geografiske hensyn

– Utrykningstid over store geografiske avstander og vanskelig tilgjengelighet som følge av dette, er det ikke tatt tilstrekkelige hensyn til i fordelingsnøkkelen. Vi er også pålagt nye oppgaver og gjøremål særlig etter 22. juli 2011, uten at vi får økt våre budsjetter. Og dette kan ikke vi leve med. Det kan heller ikke innbyggerne i vårt politidistrikt, sier Ulv Ruud Larsen.

At det nå tas opp rekordmange studenter ved Politihøyskolen og at de 720 uteksaminerte studentene vil bidra til økt politidekning som det hevdes fra statlig hold, er en sannhet med sterke modifikasjoner, mener Ruud Larsen.

– Lar seg aldri gjennomføre

Video Gamle politibiler i Salten politidistrikt

Bokstavene forsvinner fra politiets biler, og Midtre Hålogaland politidistrikt må belage seg på nedbemanning, mener hovedvernombudet.

Foto: Nyhetsspiller

– I dag er det 1,56 polititjenestemenn per 1000 innbyggere. Det betyr at det skal være 181 politioperative tjenestemenn og kvinner i Midtre Hålogaland politidistrikt. Innen 2020 vil dette tallet måttet økes til 232 polititjenestefolk ut fra dagens befolkningsvekst. Dette lar seg aldri gjennomføre, fordi vi innen 2015 skal ned 20 budsjetterte årsverk til 2002 bemanning. Forstå det, den som kan, sier Ruud Larsen.

Hver eneste dag opplever politiet i Midtre Hålogaland at de ikke strekker til, fordi man rett og slett har for lite penger.

– Blir kraftig provosert

– Jeg blir kraftig provosert når ingen i regjeringen og ikke en gang justisministeren ser at belastningen på våre mannskaper øker, at innsatsen vår må dekkes som overtid på reservetjeneste, at sivile og politiutdannede står på og opprettholder høy moral og arbeidsinnsats, uten at dette belønnes. Og at ingen ser hvilke belastninger dette fører til i vårt psykososiale miljø. Dette går ut over sikkerheten vår, sier hovedvernombudet ved Midtre Hålogaland politidistrikt.

Ulv Ruud Larsen sier han ikke minst er bekymret for folk flest. Fordi politiet blir fratatt mulighetene for å være tilstede for publikum.

– Hva med oss i førstelinjen?

– Jeg blir også provosert når det i revidert statsbudsjett ikke er satt av penger til økt beredskap og sikkerhet til førstelinjen. Penger til politihelikopter er vel og bra, og fungerer godt i pressen, og jeg ser at bygningstekniske sikkerhetstiltak for regjering og politikere også har fått sitt i revidert budsjett, det trengtes. Men hva med oss som skal stå på utsiden og opprettholde beredskapen?, spør Ruud Larsen.

Han føler seg også provosert av justisministeren fordi han opplever at politiets yrkesstolthet blir møtt med nedlatende tallmagi av ministeren, som ikke ser at Midtre Hålogaland politidistrikt må nedbemanne.

– Ta to Paracet og ring i morgen

- Hva skal vi si til innbyggerne i distriktet vårt når alarmen går og de ber om vår hjelp, og vi ikke kan rykke ut fordi vi ikke har penger? Skal vi si: Ta to Paracet og ring i morgen?

Jusitisminister Grete Faremo hadde ikke anledning til å kommentere denne saken fredag, men Justisdepartementet viser til at den sittende regjeringen i perioden 2005 til 2012 har økt budsjettet for politi- og påtalemyndigheten med 56,4 prosent, det vil si fra 8,22 milliarder til 12,86 milliarder kroner.